Hlavní obsah

Řecko si oddechlo, novou část úvěru podle všeho dostane

Atény

Řecko zřejmě novou část záchranného úvěru dostane, třebaže plán snižování rozpočtového deficitu v letošním roce nesplní. Uvedli to na závěr své mise v Řecku inspektoři „trojky“ mezinárodních věřitelů. Úvěr osmi miliard eur (asi 198 miliard korun) získá Řecko zřejmě počátkem listopadu, až jej schválí eurozóna a vedení Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jakmile euroskupina (ministři financí eurozóny) a výkonná rada MMF schválí závěr páté inspekce, bude uvolněna další tranše osmi miliard eur (5,8 miliardy eur od členských států eurozóny a 2,2 miliardy eur od MMF), nejpravděpodobněji počátkem listopadu,“ uvádí se v dokumentu.

Inspektoři nyní v Bruselu a Washingtonu připraví zprávy pro ministry financí eurozóny a výkonnou radu MMF. Ti na jejich základě rozhodnou o uvolnění peněz, bez nichž by zřejmě musela země příští měsíc vyhlásit bankrot.

Ekonomika klesne víc, než se čekalo

Mise konstatovala, že letošní rozpočtové cíle již Řecko nesplní a ke splnění plánu snižování deficitu pro příští rok by mělo stačit „rozhodné uskutečňování úsporných opatření“. V dalších dvou letech už asi bude Řecko muset přijmout dodatečné kroky, uvádí se v prohlášení.

Inspektoři sdělili, že ekonomický pokles země bude hlubší, než se předpokládalo v červnu. Oživení ekonomiky lze čekat až od roku 2013, uvedla mise. Trojka vyzvala řeckou vládu k většímu důrazu na strukturální reformy, které by podpořily růst. K privatizaci uvedla, že její letošní plán Řecko zdaleka neplní.

Reklama

Výběr článků

Načítám