Hlavní obsah

Nezaměstnanost klesla na osm procent, lidí bez práce je o šest tisíc méně

Míra registrované nezaměstnanosti v Česku v září klesla na osm procent z původních 8,2 procenta. Oproti září 2010 byla nižší o 0,5 procentního bodu. Úřady práce letos v září evidovaly 475 115 nezaměstnaných a počet volných pracovních míst klesl na 39 795. Lidí bez práce bylo méně o 6 420. Informovalo o tom v pondělí ministerstvo práce a sociálních věcí.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Článek

Pokles nezaměstnanosti zpomalil nárůst počtu absolventů škol, kteří se jako obyčejně po prázdninách hlásí na úřady práce. Meziměsíčně se tento počet zvýšil o 7350 na 35 313.

„Září je tradičně bezkonkurenčně nejvíce ovlivněný měsíc počtem absolventů škol, kteří se přihlásili na úřady práce. Letos byl jejich počet však o 4000 nižší než loni. Pozitivně se na nezaměstnanosti projevil fakt, že z evidence odešlo více než 76 800 uchazečů, smutným faktem zůstává, že do zaměstnání jich nenastoupilo ani 45 tisíc,“ uvedl analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti byl zaznamenán v 64 okresech, největší byl v Rychnově nad Kněžnou (o 6,4 procenta), v Prachaticích (o 6,2 procenta), ve Žďáru nad Sázavou (o 4,8 procenta) a v Plni-městě (o 4,3 procenta).

„V dalších měsících by se měla nezaměstnanost naopak zvyšovat. Koncem roku budou končit pracovní úvazky na dobu určitou, které nebudou prodlouženy. Do hry také může vstoupit případné propouštění ze státního sektoru v rámci nutných škrtů,“ dodal Volf.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám