Hlavní obsah

Belgie převezme krachující banku Dexia za čtyři miliardy eur

Novinky,
Brusel

Belgie koupí krachující banku Dexia, uvedla v pondělí agentura DPA s odvoláním na sdělení belgické vlády. Zaplatí za ni čtyři miliardy eur. Garance poskytnou Francie a Lucembursko. Banka poskytla značné půjčky Řecku. Rozhodnutí o převzetí padlo ve chvíli, kdy Evropská komise varovala, že bankrot Řecka by spustil krizi v eurozóně.

Foto: Sebastien Pirlet, Reuters

Článek

Uvedl to belgický premiér Yves Leterme po nočních jednáních s pařížským a bruselským vedením francouzsko-belgické banky. Finanční ústav nabídku vlády na převzetí přijal. Podle tiskové agentury Belga zaplatí vláda čtyři miliardy eur (100 miliard korun).

„Dosáhli jsme hlavního cíle zabezpečit Dexia Banque Belgique a odstranit rizika,“ řekl Leterme. Podle něj problémy způsobila mateřská banka ve Francii.

Záchranný plán počítá s rozdělením finančního ústavu a prodejem ziskových divizí banky Dexia, která drží velké množství dluhopisů ze zemí eurozóny, jejichž rating byl výrazně snížen. Jde především o řecké bondy. Akcie Dexie se prudce propadly minulý týden.  [celá zpráva]

Belgie a Francie okamžitě vyjádřily ochotu jí pomoci. [celá zpráva]

Už jí pomohly za krize v roce 2008, kdy získala 6,4 miliardy eur a musela odprodat část aktiv.

Rozdělení ústavu 

Leterme dodal, že toxická aktiva budou převedena na tzv. špatnou banku. Záruky ve výši 90 miliard eur poskytnou Belgie, Francie a Lucembursko. Belgie dá 60,5 procenta, Francie 36,5 procenta a Lucembursko tři procenta. Za to Dexia zaplatí těmto třem zemím 450 miliónů eur.

Belgický ministr financí Didier Reynders dodal: „Vláda nemá zájem zůstat v bance do nekonečna, ale nemíní ji také hned opustit.“

Reklama

Výběr článků

Načítám