Hlavní obsah

Řecko se nedokáže zmátořit, ekonomická nálada klesá

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Nálada v řecké ekonomice během září znatelně poklesla. Na vině je nové kolo plánovaných a značně nepopulárních nařízení, jakými jsou zvyšování daní, snižování vládních výdajů a snižování počtu zaměstnanců státního sektoru. Uvedla to agentura Reuters.

Článek

Nadace pro ekonomický a průmyslový výzkum (IOBE) oznámila, že její index ekonomické a spotřebitelské důvěry poklesl ze srpnových 73,7 na 70,6 bodu.

„Řeči o bankrotu a obavy ohledně uvolnění šesté finanční výpomoci z mimořádné pomoci, v kombinaci s dalším daňovým zatížením, neumožňuje zlepšení podnikatelských očekávání,“ informoval IOBE.

Kromě oživení ve stavebnictví se za září všechny ostatní sektory ekonomiky propadly. Navíc až 81 procent Řeků očekává další nárůst nezaměstnanosti v příštích 12 měsících. V letošním druhém čtvrtletí vyskočila nezaměstnanost na historické maximum 16,3 procenta a ekonomové varují, že může ještě stoupnout.

Řecká ekonomika se už třetí rok nachází v recesi a nic by se na tom nemělo změnit ani letos, kdy se očekává oslabení o 5,5 procenta

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám