Hlavní obsah

Stavebnictví zbrzdilo propad

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stavební produkce v Česku za letošní srpen klesla meziročně o 7,7 procenta po červencovém propadu o 11,1 procenta. Zahájeno bylo meziročně o 17 procent bytů méně, počet dokončených naopak stoupl o 24,3 procenta. Uvedl to v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla stavební produkce meziročně o 8,9 procenta, protože letošní srpen měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den více. Produkce v pozemním stavitelství klesla o 1,8 procenta a produkce inženýrského stavitelství se snížila dokonce o 18,5 procenta.

Počet zahájených bytů se v srpnu meziročně snížil na 2320 bytů. Počet zahájených bytů v rodinných domech klesl o 11,3 procenta, v bytových domech pokles činil 42,8 procenta.

Počet dokončených bytů v srpnu naopak meziročně vzrostl na 2736 bytů. Průměrná měsíční mzda ve stavebnictví meziročně vzrostla o 9,3 procenta na 29 401 Kč, což podle ČSÚ ovlivnilo vyplacení mimořádných odměn u některých podniků.

Počet vydaných stavebních povolení se v srpnu meziročně snížil o tři procenta, stavební úřady jich vydaly 9781. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 23 miliard Kč a ve srovnání se stejným obdobím loňského roku klesla o 42,6 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám