Hlavní obsah

Tendr Lesů ČR ovládla společnost Less & Forest

Aktualizováno

Soutěž Lesů ČR na lesní práce a prodej dřeva do roku 2012 ovládla společnost Less & Forest podnikatele Jana Mičánka. Informaci ve čtvrtek přinesla ČTK s odvoláním na důvěryhodný zdroj z oboru a výsledky agentuře potvrdil i sám Mičánek.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Firma podala nejlepší cenovou nabídku u asi 75 procent ze 117 soutěžených územních jednotek. Lesy ČR (LČR) zatím výsledek výběrového řízení nekomentovaly.

Mičánek odmítl spekulace, že by do soutěže šel s nereálně nízkými cenami. "Naše ceny jsou správné, jinak bychom je nedávali. Naši lidé to (nabídku do soutěže) nedělali poprvé," řekl Mičánek, jehož firma je již nyní hlavním obchodním partnerem Lesů ČR.

Mičánek dále uvedl, že se nedá čekat, že by Less & Forest dělala práce na všech, zatím teoreticky vyhraných, asi 87 jednotkách. "Nemáme kapacitu na těžbu pěti milionů metrů krychlových dřeva. Hodláme dělat jen zakázku, kterou kvalitně zvládneme," řekl.

Odhadovaná hodnota lesních prací zakázky činí 7,6 miliardy Kč bez daně z přidané hodnoty. Částka, kterou LČR následně inkasují od svých odběratelů za prodej dřeva, by měla být rámcově o několik miliard korun vyšší.

Každoročně se bude soutěžit o pětinu jednotek

Vítězové tendrů budou zajišťovat pěstební práce, dřevo budou těžit a dále jej sami i prodávat. Vítězné firmy budou pětinu vytěženého dřeva muset dál nabídnout prostřednictvím burzy či aukcí, aby se dřevo dostalo i na menší zpracovatele.

Soutěž byla postavena na takzvaném senátním systému. Při něm je založen pětiletý cyklus a v každém roce se bude soutěžit na jedné pětině jednotek. Už v nynější soutěži jsou kontrakty rozděleny na jeden rok až pět let.

Tendr kritizují například ekologické Hnutí Duha a některé dřevozpracovatelské organizace. Mají obavu ze vzniku regionálních monopolů lesnických firem, které povedou k likvidaci menších podniků a živnostníků. Ministerstvo zemědělství a LČR kritiku odmítly a tendr označily za jasný a spravedlivý pro všechny subjekty na trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám