Hlavní obsah

Absurdní bankovní poplatky trápí i podnikatele a firmy

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od roku 2005 existující anketa Nejabsurdnější bankovní poplatek roku, kterou každoročně vyhlašuje server bankovnipoplatky.com, se netýká pouze fyzických osob, ale i podnikatelů a malých či středních firem. Novinky jsou generálním partnerem této ankety.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vítězství v premiérovém ročníku ankety z roku 2005 získal poplatek za příchozí platbu na účet klienta. „Tento bankovní poplatek nejenže stále existuje v retailovém bankovnictví, ale daří se mu velmi dobře i v segmentu podnikatelů a firem,“ uvedl Patrik Nacher ze serveru bankovnipoplatky.com. A to téměř u všech bank.

Většina bankovních domů nabízí paušálové balíčky, v nichž jsou určité transakce zahrnuty. Příchozí platby mezi ně povětšinou patří. „Příchozí platbu zcela bez poplatku nabízí jen tři banky, a sice FIO, mBank a Equa bank,“ sdělil Nacher.

Rok 2006

Vítězství z roku 2006 si odnesl poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky. Je zajímavé, že tento poplatek v segmentu podnikatelů a malých či středních firem vybírají alespoň od určité skupiny klientů všechny bankovní ústavy.

„Ukazuje se, že zpoplatnění této služby je pro banky stále velké lákadlo. Některé banky sice nabízejí v rámci paušálu několik výběrů zdarma, ale z mého pohledu je to na celý trh málo,“ říká analytik Aleš Rod.

Rok 2007

V roce 2007 slavil největší „úspěch“ poplatek za vedení účtu. „Účty zdarma v segmentu podnikatelů a středních podniků pořídit lze – chce to jen dobře volit banku a eventuálně pořádně prostudovat sazebník,“ připomněl Nacher. Stálicemi nabízejícími účet s řadou služeb v ceně s visačkou „ZDARMA“ jsou – podobně jako v retailu – mBank a FIO banka.

Účet zdarma, tedy založení, vedení a zrušení, nabízí i Česká spořitelna, jde však o jakousi platformu pro nákup dalších produktů či cenových balíčků – v účtu je totiž bez poplatku zahrnut jen jeden měsíční výpis, nic víc.

„Tyto tři banky doplňují i další subjekty, u kterých je však nezbytné dobře studovat, zda na takový účet máte nárok a zda vám bude sloužit tak, jak potřebujete,“ doplnil Nacher. To se týká jak technického účtu od UniCredit Bank, tak účtu na převod pojistného od Komerční banky. Podobně je to s účty LEGIS a MEDICO od Equa bank.

Na účty zdarma – s řadou výhod a transakcí – lze dosáhnout i v Raiffeisenbank. Ta ale bezplatnost podmiňuje stanoveným obratem, resp. minimálním zůstatkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám