Hlavní obsah

Aerolinky Qantas se plácnou přes kapsu, koupí airbusy za 9,5 miliardy dolarů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Australské aerolinky Qantas hodlají koupit 110 letounů typu airbus za 9,5 miliardy dolarů (asi 176 miliard korun). Informoval o tom server BBC.

Článek

Qantas chtějí tímto obřím nákupem podpořit svou expanzi na asijský kontinent. Podle BBC půjde o 78 letadel typu Airbus A320neo, zbytek pak bude typ A320.

Qantas již dříve uvedl, že v rámci expanze do Asie zřídí novou, prémiovou leteckou společnost zaměřenou na tento kontinent a společně s Japan Airlines a Mitsubishi bude provozovat nízkonákladové aerolinky pro japonský trh Jetstar Japan.

Velké očekávání vkládá Airbus právě do svého nového letounu A320neo, jehož spotřeba paliva je v porovnání s klasickým A320 o 15 procent nižší.

Airbus rovněž nabídl, že může pomoci zákazníkům financovat nákup letadel v případě, že by dluhová krize výrazně ovlivňovala objednávku. „Bude-li to nutné, můžeme pomoci s financováním, i když nejsme banka,“ připomněl výkonný viceprezident společnosti Airbus Tom Williams.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám