Hlavní obsah

Zlatá horečka po Česku: lidé skupují dluhopisy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo financí (MF) prodá více spořicích státních dluhopisů, než činil původní limit 10 miliard. Ke středeční 14. hodině MF evidovalo objednávky za 12,4 miliardy korun, z toho uhrazeno investory bylo zhruba 5,6 miliardy korun. Původní limit emise činil deset miliard korun. MF o tom informovalo na facebookovém profilu spořicích státních dluhopisů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Dluhopisy jsou od pondělka k dostání na celkem 378 pobočkách České spořitelny, ČSOB a Komerční banky. Cenné papíry si mohou koupit občané ČR i cizí státní příslušníci. Dále jsou k dispozici občanským sdružením, nadacím a nadačním fondům, církvím, obecně prospěšným společnostem a zahraničním neziskovým společnostem.

Původní plány ministerstva počítaly s tím, že dluhopisy bude možné objednávat do 1. listopadu. Podle posledních vyjádření ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) to ovšem bude možné zřejmě jen do pátku. Dluhopisy by mělo MF následně vydat 11. listopadu.

Výnos jednoletého státního dluhopisu je podle ministerstva dvě procenta. V případě pětileté splatnosti jsou k dispozici dva typy dluhopisů, pětiletý kupónový dluhopis a pětiletý reinvestiční dluhopis. U těchto dluhopisů je rostoucí úroková sazba, efektivní zhodnocení dluhopisů by mělo činit u pětiletých dluhopisů přes tři procenta.

Úroky budou připisovány každý rok. Spořicí dluhopisy se nebudou zdaňovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám