Hlavní obsah

Řecko pohltila generální stávka proti úsporným opatřením

– Atény
Novinky, pit

S železnou pravidelností se Řekové ve velkém bouří proti razantním úsporným opatřením tamní vlády nutnými kvůli zahraniční pomoci ze strany EU a Mezinárodního měnového fondu. Na středu svolaly čtyřiadvacetihodinovou generální stávku největší odborové organizace ADEDY a GSEE, jak uvedla agentura Reuters.

Článek

Velká města by měly zaplavit desetitisíce až statisíce demonstrantů. Ti vyjadřují už poněkolikáté svůj nesouhlas s nepopulárními kroky kabinetu premiéra Jorga Papandrea snažícího se odvrátit hrozbu bankrotu, které zahrnují snižování platů a důchodů státních zaměstnanců a zavádění nových daní, stejně jako navyšování již stávajících.

Stávka se dotkne městské hromadné dopravy, přerušen bude letecký provoz. Aténské letiště hlásí více než 400 zrušených domácích i mezinárodních letů. „Zatím šest letů bylo přesunuto na čtvrtek, jeden pravidelný ranní let z Prahy do Atén byl zrušen,“ sdělila pro Novinky mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová.

Státní nemocnice fungují jen v pohotovostním režimu, zavřené zůstaly i školy a námořní přístavy.

Řekové reformy odmítají

„Nová opatření vlády jsou pouze pokračováním nespravedlivé a barbarské politiky, která vysává zaměstnance a ekonomiku sráží hlouběji do recese,“ nechal se slyšet mluvčí organizace GSEE Stathis Anestis.

„Nevezmeme-li svůj život pevně zpět do vlastních rukou a nevyrazíme-li do stávky, jak přežijeme?“ ptá se jeden z demonstrujících Atéňanů.

Řecko od loňského roku čerpá mezinárodní finanční pomoc ve výši 110 miliard eur, podmíněnou masivními škrty v domácím rozpočtu. Nyní intenzivně jedná o šesté tranši v objemu osm miliard eur.

Další generální stávku plánují uskutečnit řečtí odboráři už 19. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám