Hlavní obsah

Agentura výrazně srazila Itálii rating, a může být ještě hůř

– New York

Itálii by mohlo hrozit další snížení úvěrového ratingu v případě, že nebude vyřešena dluhová krize v eurozóně a zhorší se dále přístup k dlouhodobému financování. Uvedla to agentura Moody's Investor Service. Moody's v úterý snížila rating Itálie o tři stupně z Aa2 na A2 s negativním výhledem, což znamená, že hodnocení úvěrové spolehlivosti se může dále zhoršit.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Moody´s

Článek

„Rizikový profil vlády vyžaduje přemístění ratingu do kategorie s jedním A," řekl agentuře Reuters analytik Moody's Alexander Kockerbeck. Hodnocení s jedním A znamená, že se jedná o zemi střední vyšší kvality.

Itálie patří mezi pozorně sledované země v eurozóně, protože má vysoký dluh. Vláda usiluje o vyrovnaný rozpočet a přijala kvůli tomu výrazná úsporná opatření.

Velké problémy

Krize v eurozóně způsobila, že Itálii rostou náklady na úvěry a dostala se mezi země eurozóny s největšími problémy. Nákupem státních obligací již Itálii podpořila i Evropská centrální banka.

Moody’s není první agenturou, která snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Itálie. V září ke stejnému kroku přistoupila agentura Standard & Poor’s. Jako hlavní důvod uvedla horší výhled ekonomiky a nejistotu na politické scéně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám