Hlavní obsah

Státní dluhopisy jsou hitem, lidé si jich objednali už za 8,8 miliardy

Praha

Ministerstvo financí (MF) eviduje k úterní 14. hodině objednávky na spořící státní dluhopisy za 8,8 miliardy korun. Vyplývá to z informací na facebookovém profilu projektu spořících státních dluhopisů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedl, že téměř jistě vzhledem k zájmu o dluhopisy rozhodne o překročení desetimiliardového limitu.

„Nerad bych zavíral krám dříve než v pátek, což při tom zájmu, který běží, bude znamenat, že to bude víc než deset miliard," uvedl po jednání ministrů financí EU v Lucemburku Kalousek, aniž by však specifikoval, o kolik limit zvýší.

Dluhopisy jsou k dostání na celkem 378 pobočkách České spořitelny, ČSOB a Komerční banky. Cenné papíry si mohou koupit občané ČR i cizí státní příslušníci. Dále budou k dispozici občanským sdružením, nadacím a nadačním fondům, církvím, obecně prospěšným společnostem a zahraničním neziskovým společnostem.

Na výběr ze tří druhů

MF nabízí tři druhy dluhopisů se splatností jeden a pět let. Objednávat dluhopisy bude možné do 1. listopadu, vydány budou 11. listopadu. Spořicí dluhopisy se nebudou zdaňovat.

Výnos jednoletého státního dluhopisu je podle MF dvě procenta. V případě pětileté splatnosti jsou k dispozici dva typy dluhopisů, pětiletý kupónový dluhopis a pětiletý reinvestiční dluhopis. U těchto dluhopisů je rostoucí úroková sazba, efektivní zhodnocení dluhopisů by mělo činit u pětiletých dluhopisů přes tři procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám