Hlavní obsah

Dluhová krize v Řecku potápí už i českou měnu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Koruna v důsledku nejistoty na globálních trzích způsobené zostřující se dluhovou krizí v Řecku zaznamenává další ztráty jak vůči euru, tak proti dolaru. V září se například vůči euru propadla nejvíce od října 2009, jak připomněla agentura Bloomberg. Novinky oslovily několik analytiků, aby se ke stávající situaci vyjádřili.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Česká měna zažívá strmý propad k euru i k dolaru.

Článek

Během úterního dopoledne se česká měna obchodovala podle serveru Patria Online vůči jednotné evropské měně na 24,89 Kč/EUR, čímž ztratila oproti pondělku dva haléře. K dolaru se propadla na 18,91 Kč/USD, což je pokles o 17 haléřů.

„Stále rostoucí nejistota ohledně řešení dluhové krize v Řecku vnáší na globální trhy nervozitu, která se dotýká především rizikových aktiv, mezi které lze zařadit i českou korunu,“ uvedl pro Novinky analytik Miroslav Frayer z Komerční banky.

Podle analytika Jana Čermáka z ČSOB koruna stejně jako ostatní měny v regionu, především maďarský forint, zůstává pod tlakem dluhové krize v eurozóně. Situace okolo řeckého vládního dluhu stále není vyjasněna, a tak do střední Evropy prostupuje z eurozóny finanční nákaza, která negativně ovlivňuje i středoevropské měny včetně koruny.[celá zpráva]

Další oslabování možné

„Do té doby, než Evropská unie spolu s Mezinárodním měnovým fondem představí důvěryhodný plán, který se vyrovná s nesplatitelným řeckým dluhem, bude koruna i ostatní měny v regionu pod prodejním tlakem,“ domnívá se Čermák s tím, že v dohledné době by měnový pár EUR/Kč mohl atakovat hranici 25 Kč. Dolar by se pak mohl přehoupnout přes devatenáctikorunovou hranici.

Jak připomněl pro Novinky analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin, od začátku září koruna k euru oslabila o tři procenta. K dolaru za stejné období odepsala dokonce přes 11 procent.

Dolar jako stále bezpečný přístav

„Pád koruny velmi úzce souvisí s obavami investorů ve spojitosti s Řeckem. Zjednodušeně se dá říct, že cokoli evropského není v těchto týdnech vůbec ,in‘,“ doplnil Volf s tím, že dolar je stále považován za bezpečný přístav.

Další finanční injekce Řecku sice může podle Volfa krátkodobě situaci uklidnit a koruna může přechodně zkorigovat své ztráty, ale celkovou situaci to nevyřeší.

„Oslabování české měny je mnohem výraznější vůči americkému dolaru, což odráží posilování americké měny vůči euru,“ uvedl analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus. Důvodem je podle něj evropská dluhová krize a aktuálně mnohem větší nejistoty v Evropě než v USA.

„Pokud budou rizika na trhu i nadále růst, je možné očekávat další oslabování koruny vůči dolaru a není vyloučena ani úroveň 20 Kč za dolar,“ domnívá se Hatlapatka s tím, že oslabení koruny k euru by mělo být přeci jen nižší, a to proto, že samo euro se nyní nachází pod značným tlakem investorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám