Hlavní obsah

Banka Dexia je nad propastí, zakousla se do ní dluhová krize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Lucemburk

Vedení francouzsko-belgické bankovní společnosti Dexia slíbilo v úterý vyčistit výrazně zhoršenou bilanci banky a vlády Francie a Belgie vyjádřily připravenost zasáhnout na její podporu. Dexia je v Evropě zřejmě nejvíce ohrožena řeckou dluhovou krizí a podle agentury AFP se může stát její první obětí.

Foto: Sebastien Pirlet, Reuters

Článek

V pondělí ztratily akcie banky deset procent, když se na chvíli propadly o čtrnáct procent. V úterý podle BBC ztratily dalších 37 procent. To už bylo zveřejněno, že banka je v ohrožení. Francie a Belgie uvedly, že budou garantovat její dluhy a nechají banku restrukturalizovat.

Správní rada banky svolala v pondělí mimořádné zasedání, které trvalo do úterních časných ranních hodin. Generálního ředitele Pierra Marianiho vedení pověřilo, aby ve spolupráci s vládami připravil opatření, která by řešila strukturální problémy ohrožující její zdraví.

Dexia je nadprůměrně zatížena úvěry v Řecku, jichž má 4,8 miliardy eur (asi 119 miliard korun), z toho 3,8 miliardy eur v těžce znehodnocených státních dluhopisech. V posledních týdnech se spekuluje, že se bude muset rozdělit, rozprodat značnou část aktivit nebo získat další státní pomoc.

Pomoc už před třemi lety

Skupina za finanční krize v roce 2008 získala od Francie, Belgie, Lucemburska a klíčových akcionářů 6,4 miliardy eur, poté byla nucena k úsporám a odprodejům aktivit včetně slovenské pobočky, kterou koupila Penta Investments.

Analytici odhadují, že Dexia by potřebovala ke splnění nových globálních pravidel kapitálové přiměřenosti dodatečný kapitál ve výši pěti miliard eur. To je ale podle analytiků bank Morgan Stanley i případ dalších evropských bank jako Deutsche Bank, UniCredit nebo Société Générale.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám