Hlavní obsah

Řecko neplní podmínky, další peníze dostane později

Další část peněz ze záchranné půjčky získá Řecko nejdříve v listopadu, přestože původně mělo být na účtu osm miliard z šesté tranše už v říjnu. Vyplynulo to z nočního jednání ministrů financí zemí eurozóny. Čeká se na další vyjádření expertů, jak Řecko plní úsporná opatření. V noci na pondělí se ukázalo, že Řekové překročí letos i v příštím roce plánovaný schodek rozpočtu.

Foto: Str, Reuters

Šéf eurozóny Jean-Claude Juncker

Článek

Šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker po pondělní půlnoci prohlásil, že schůzku eurozóny plánovanou na půlku října zrušil, neboť Řecko nedosáhlo plánovaných úspor.

Řecku peníze v listopadu stačí

Juncker ještě dodal, že Atény jej ujistily, že Řecko je schopno do té doby s financemi vydržet. V médiích se objevovaly zprávy, že pokud by další peníze ze záchranného balíku nedostaly Atény do půlky října, nemusely by mít dost peněz na platy státních zaměstnanců či penze.

"Řecko nám řeklo, že fondy budou muset být zpřístupněny během druhého týdne listopadu," podotkl belgický ministr financí Didier Reynders. "Není potřeba o tom rozhodovat nyní," dodal.

Juncker chce počkat, jak se vyjádří experti z tzv. trojky, tvořené zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu. Ti monitorují, jak Atény dodržují podmínky, které si mezinárodní věřitelé stanovili výměnou za to, že Řekům dají půjčky. Původně s další půjčkou souhlasili.

Řecká kouzla s čísly

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos předložil v pondělí v parlamentu návrh rozpočtu pro rok 2012, v němž jsou zahrnuta nová úsporná opatření, která mají snížit deficit. Jak ale už avizovala vláda, plánovaného schodku nedosáhne. Počítá se schodkem 6,8 procenta, i když MMF a EU chtějí 6,5.

Rozpočet na rok 2011 počítá nyní s deficitem 8,5 procenta HDP, což je lepší než rozpočet na rok 2010, kdy činil 10,5 procenta, ale nedosahuje představ MMF a EU. Ty by si přály deficit nanejvýš 7,5 procenta.

Mise mezinárodních věřitelů Řecka, která v Aténách zkoumá plnění podmínek dohodnutého záchranného úvěru, stále jedná o dalších změnách v rozpočtu na tento a příští rok. Agentuře Reuters to řekl zástupce Mezinárodního měnového fondu Carlo Cottarelli. "S (řeckými) úřady se vedou diskuse, v nichž se má rozhodnout, co bude nutné pro dokončení (rozpočtových) úprav," řekl Cottarelli. "Deficit musí jít letos a příští rok dolů," dodal.

Ohrožené banky

Poté, co Atény oznámily, že nedosáhnou plánovaných úspor, se prudce propadly akciové trhy v Evropě, německý index Dax ztratil dvě a čtvrt procenta a francouzský Cac 40 skoro dvě.

Propadly se především banky, francouzsko-belgická banka Dexia na chvíli ztratila 14 procent, nakonec však ztráta činila jen deset procent. Banka se podle AFP může stát prvním evropským ústavem, který bude obětí dluhové krize. Už před třemi lety jen těsně unikal bankrotu.

Francouzská Societé Generale ztratila 5,2 procenta a německá Commerzbank 7,3, americká Citigroup dokonce 9,8, Bank of America 9,6 a Morgan Stanley 7,7 procenta.

Schválení půjčky bude mít podmínky

Finové v případě poskytnutí dalších peněz Aténám chtějí získat záruky za část úvěrů, které na ně z druhého balíku připadnou. V noci na dnešek se eurozóna dohodla, že takovéto záruky budou možné. Země, které by takové záruky chtěly, by musely například přispět do budoucího záchranného fondu ESM, který by měl začít fungovat v roce 2013. Sníží se jim také zisk, který by měl zemi připadnout od EFSF z půjček, které fond poskytne.

Slovensko bude schvalovat další peníze ještě v říjnu

Slovensko bude ratifikovat změny týkající se navýšení pravomocí záchranného fondu eurozóny EFSF 11. října, případně nejpozději 14. října. V Lucemburku to dnes po jednání s kolegy ze zemí eurozóny řekl slovenský ministr financí Ivan Mikloš. Poté, co změny schválilo Německo či Finsko, je Slovensko kvůli odporu jedné z vládních stran považováno za největším možnou hrozbu či riziko.

Reklama

Výběr článků

Načítám