Hlavní obsah

České dráhy od prosince zdraží jízdné

– Praha
Novinky, pit

České dráhy (ČD) sáhnou od prosince ke zdražení jízdného v souvislosti s novým jízdním řádem. Novinkám to sdělil mluvčí ČD Petr Šťáhlavský s tím, že důvodem je zvýšení DPH i meziroční růst cen vstupů. Podle nepotvrzené zprávy mají ceny vzrůst o pět procent.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

"České dráhy v posledních dvou letech ceny základního jízdného neupravovaly, a to přes zvýšení DPH i meziroční růst cen vstupů," uvedl pro Novinky Šťáhlavský. Železničnímu přepravci se podle mluvčího zatím vždy podařilo vlastními úsporami zdražení předejít.

"Bohužel, tentokrát již nedokážeme najít rezervy, kterými bychom dokázali růst DPH sanovat," připomněl Šťáhlavský s tím, že od prosince budou nuceny ČD ceny jízdného upravit.

Podle Šťáhlavského toto navýšení uskuteční i jiné firmy působící ve veřejné dopravě.

Jak uvedl středočeský hejtman David Rath (ČSSD), navýšení ceny by mělo být o pět procent.

ČD nedávno vyhlásily slevy

České dráhy se pod vlivem konkurence společnosti RegioJet rozhodly přijít s nabídkou slev na jízdné mezi Prahou a Ostravou, kdy začaly obyčejné jízdenky prodávat za 295 místo dosavadních 438 korun. Na Sporotiket se cestující z hlavního města do Ostravy dostanou za 230 Kč a studenti jezdí za 220 Kč.

Od pondělí nabízí ČD také dočasné zlevněné jízdné i na trasách z Prahy do Brna, Zlína a Hradce Králové. Zlevnění na trase do Ostravy mělo být trvalé.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám