Hlavní obsah

Vítkovice zprovoznily rychlokovárnu za 2,2 miliardy

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Moderní, plně automatizovanou rychlokovárnu zprovoznila v pondělí strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group. Nový provoz za 2,2 miliardy korun je podle zástupců společnosti svými parametry i výkonností ojedinělý nejen v Česku, ale také v evropském měřítku. Díky novému provozu v Ostravě přibylo osm desítek pracovních míst.

Článek

Rychlokovárna je počítačově řízená. „Přidaná hodnota je v její vysoké výkonnosti, kvalitě a přesnosti. Jsme díky ní schopni zpracovávat hi-tech materiál, dodávat do nových odvětví, pro která jsme nepracovali, a v uzavřeném výrobním cyklu produkovat hotové výrobky,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel Vítkovic Jan Světlík.

„Cílová produkce linky je přes 100 000 tun ročně,“ řekl Vladan Polášek, generální ředitel společnosti Vítkovice Hammering, která linku provozuje. Firma chce produkci linky na cílový objem dostat do roku 2015. „Co se týče náběhu výroby, do konce roku počítáme vykování mnoha tisíc tun výkovků,“ doplnil Polášek. Jak dále uvedl, rychlokovárna nahradila část produkce staré kovárny.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Rychlokovací stroj je podle zástupců Vítkovic nejmodernější technologií tzv. volného kování v současnosti.

„Úplně novým produktem jsou kované trubky, což v rámci Vítkovic a vlastně v rámci celé Evropy dneska není. Kovaná trubka se dnes dělá docela komplikovaným způsobem a tady na to máme přímo technologii. Je to první technologie, kterou německá firma SMS Meer v tomto oboru dodala. Taková první vlaštovka v tomto byznysu,“ podotkl.

Kocourek i Singer neskrývají nadšení

„Je to naprosto špičková technologie. Tady se to navíc podařilo dotáhnout ještě navazujícími provozy, tento kontinuální proces výroby je naprosto unikátní v celé Evropě,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS). Investice podle něj Vítkovicím pomůže být na špici v oboru. Na vybudování nového provozu společnost získala prostřednictvím ministerstva průmyslu a obchodu investiční podporu.

Guvernér České národní banky Miroslav Singer uvedl, že pro Vítkovice i pro Ostravu má investice velký rozměr. „Je to ukázka toho, že existují firmy, které prosperují, investují, snaží se a rozvíjejí se,“ řekl.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Během pondělního slavnostního otevření rychlokovárny byl první výkovek pokřtěn šampaňským.

Podle mluvčí strojírenské skupiny Evy Kijonkové už před zahájením trvalého provozu linky měla společnost Vítkovice Hammering vyprodáno více než 60 procent své kapacity. Výkovky budou odebírat především zákazníci z automobilového a petrochemického průmyslu, z oboru energetiky, těžby nerostných surovin a železniční dopravy. Zhruba 30 procent produkce bude směřovat k oběma výrobcům bezešvých vysokotlakých ocelových lahví v rámci skupiny Vítkovice Machinery Group.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám