Hlavní obsah

Gazprom spustí plynovod Nord Stream v listopadu

– Moskva

Plynovod Nord Stream, který bude přivádět plyn z Ruska po dně Baltského moře do Německa, bude uveden do plného provozu 8. listopadu. Oznámil to na setkání s ruským premiérem Vladimirem Putinem v Novo-Ogarjovu u Moskvy šéf monopolu Gazprom Alexej Miller, jak uvedla agentura AFP.

Článek

Plynovod, jehož technologické provozní testy začaly počátkem září, byl vybudován nákladem 7,4 miliardy dolarů (asi 129 miliard korun). Odběratelé v Evropě si od jeho vybudování slibují nižší cenu plynu, která nebude zatížena poplatky za tranzit přes východoevropské státy. Plynovod dlouhý 1124 kilometrů začíná v ruském Vyborgu a končí v Greifswaldu na severovýchodě Německa.

Už koncem letošního srpna byl napojen na německý plynovod Opal, který končí na západní české hranici. Opal naváže na budovaný plynovod Gazela protínající západní Čechy, který bude v budoucnu zásobovat i Česko.

Kapacita první linie plynovodu, která má od listopadu dodávat plyn klientům, je 27,5 miliardy krychlových metrů plynu ročně. Po dokončení druhé linie na podzim příštího roku se má kapacita zvýšit na dvojnásobek.

Rusko věří i v jižní větev

Pokud jde o plynovod South Stream, který má přivádět plyn do Evropy jižní cestou přes dno Černého moře do Bulharska, Srbska, Maďarska, Slovinska, Rakouska a Itálie, Rusko je podle Millera přesvědčeno o jeho ekonomické efektivitě a technické proveditelnosti.

„K prosinci 2015 bude projekt dokončen a první plyn bude směřovat k zákazníkům,“ dodal Miller.

Reklama

Výběr článků

Načítám