Hlavní obsah

Pražská plynárenská opět zdraží plyn pro domácnosti

Od listopadu opět zvýší Pražská plynárenská prodejní ceny zemního plynu pro domácnosti. Lidé, kteří využívají plyn na vaření, ohřev vody a topení se spotřebou 19 MWh ročně zaplatí o 65 korun více než dosud. Jedná se o nárůst 3,72 procenta. Společnost zdražení vysvětluje nepříznivým vývojem nákupních cen zemního plynu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Přitom již v srpnu oznámila Pražská plynárenská zvyšování cen pro domácnosti, které nastalo od 1. října. Například domácnost při roční spotřebě 20 megawatthodin si od října připlatí měsíčně 87 korun, tedy o téměř pět procent víc, než byla předchozí úroveň.

Listopadové zvýšení cen Pražské plynárenské se pohybuje okolo úrovně 3,5 procenta. Domácnosti, která využívá zemní plyn k vaření, ohřevu vody a topení v bytě se spotřebou 7,6 MWh ročně, stoupne měsíční účet o 26 korun, tedy o 3,22 procenta.

Lidem s roční spotřebou 12 MWh si od 1. listopadu připlatí 41 korun, což představuje zvýšení o 3,52 procenta. Firma nabízí cenové zvýhodnění pro zákazníky starší 65 let a držitele průkazu ZTP/P.

Ceny zvýšila také RWE

Již v pátek informovala o listopadovém zvýšení cen společnost RWE Trangas, která počítá se zdražením v průměru o 5,2 procenta. Měsíčně si tak zákazníci připlatí o šest až 80 korun více. Důvodem je podle firmy prudké oslabení koruny vůči americkému dolaru. Také u RWE šlo o překvapující informaci, neboť firma na začátku září avizovala, že ceny plynu pro domácnosti ve čtvrtém čtvrtletí měnit nebude.[celá zpráva]

Společnost E.ON ceny plynu nezvýší. "Slíbili jsme, že ve čtvrtém čtvrtletí zdražovat nebudeme, slovo dodržíme," řekl v pátek mluvčí Vladimír Vácha. V červnu zvedl E.ON ceny o sedm procent.

Firmy výrazně zdražovaly na konci prvního pololetí, některé z nich o téměř deset procent. Přinutily je k tomu rostoucí ceny ropy, které jsou vázány na ceny plynu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám