Hlavní obsah

Rakouské dráhy potvrdily smlouvu ČD se Siemensem o nákupu vlaků Railjet

Rakouské dráhy (ÖBB) v pátek potvrdily smlouvu Českých drah (ČD) a Siemensu o nákupu 16 rychlíkových jednotek Railjet za zhruba pět miliard Kč. Sdělil to mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Foto: Profimedia.cz

Článek

České dráhy a Siemens smlouvu podepsaly ve čtvrtek. [celá zpráva]

ČD při koupi využijí opci rakouských drah, které v obřím tendru koupily desítky stejných vlaků a některé nebudou potřebovat. Soupravy budou dodány v letech 2013 až 2014 a jsou určeny hlavně pro mezistátní dopravu mezi ČR, Rakouskem a Německem.

"Pořízení moderních souprav pro vysokou rychlost znamená posílení pozice Českých drah v mezistátní dálkové dopravě ve střední Evropě," uvedl při podpisu smlouvy generální ředitel ČD Petr Žaluda. Náhradu současných mezistátních souprav novými jednotkami zahájí dráhy v průběhu roku 2013. Cestovat s nimi bude i velká část zákazníků ve vnitrostátní přepravě, zejména na trase Brno - Praha - Ústí nad Labem.

Nižší cena bez výběrového řízení 

Podle Žaludy je podstatná velmi zajímavá cena, která je "řádově v desítkách procent nižší než při nákupu obdobných vysokorychlostních souprav". Proto ČD na zakázku nevypsaly standardní výběrové řízení.

Nabídka koncernu Siemens pro České dráhy vycházela z kontraktu s Rakouskými spolkovými drahami. ÖBB uzavřely se Siemensem v roce 2006 smlouvu na dodání 67 vlakových souprav. Později však ztratily o dodání posledních 16 souprav zájem, a proto je Siemens mohl se souhlasem ÖBB nabídnout za zvýhodněných podmínek Českým drahám.

Postup drah napadl jejich tradiční dodavatel železničních vozidel, strojírenská společnost Škoda Transportation. Ta zpochybnila výhodnost nákupu souprav i argument časové omezenosti nabídky. Škoda požadovala vypsání výběrového řízení. Její námitky však Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nevyslyšel a umožnil drahám obchod uskutečnit.

Vozidlový park se omladí

České dráhy tak podle mluvčího razantním způsobem omladí svůj vozidlový park pro dálkové spoje. Společnost má nyní 650 vozů pro mezistátní dopravu, z toho je pouze 56 klasických vozů mladších deseti let, ale 427 vozů je ve věku 21 až 30 let a 158 vozů je dokonce starší více než 30 let.

Soupravy Railjet jsou sedmivozové netrakční jednotky s řídícím vozem. Jejich kapacita je asi 400 míst a jsou určeny pro provoz rychlostí až 230 km/h. Součástí vlaku je moderní restaurační zařízení, výtah pro vozíčkáře, prostor pro rodiny s dětmi včetně malého dětského kina a zvláštní prostor pro dětské kočárky. Toalety jsou přizpůsobeny lidem se sníženou pohyblivostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám