Hlavní obsah

ČD podepsaly smlouvu o nákupu rychlíků Railjet

– Praha • Aktualizováno

České dráhy uzavřely smlouvu se Siemensem o nákupu rychlíkových jednotek Railjet za zhruba pět miliard korun. Zatím chybí podpis rakouských drah ÖBB, které původně vlaky objednaly. Rakouské dráhy podepíšou pravděpodobně v pátek, kdy končí časově omezená nabídka Siemensu.

Článek

Informaci serveru lidovky.cz ve čtvrtek ČTK potvrdil mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Uzavření smlouvy bude oficiálně oznámeno, až budou podepsáni všichni účastníci, dodal.

České dráhy při koupi využijí opci rakouských drah, které v obřím tendru koupily desítky stejných vlaků a některé z nich nebudou potřebovat. České dráhy nabídku považují za výjimečně výhodnou, a proto na ni nevypsaly standardní výběrové řízení.

Postup drah poté napadl jejich tradiční dodavatel železničních vozidel, strojírenská společnost Škoda Transportation. Ta zpochybnila výhodnost nákupu souprav i argument časové omezenosti nabídky. Škoda požadovala vypsání výběrového řízení. Její námitky však Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nevyslyšel a umožnil drahám obchod uskutečnit.

ČD je chtějí využívat pro trasy do Rakouska a Německa

"Jsme stále přesvědčeni, že jsme schopni nabídnout alternativní a levnější variantu k Railjetům, a proto stále považujeme za chybu, že na zakázku v takové hodnotě nebylo vypsáno řádné výběrové řízení," řekla ve čtvrtek mluvčí Škody Transportation Lubomíra Černá.

České dráhy plánují nové vozy nasadit na mezinárodních rychlících směřujících do Rakouska a Německa. Kvůli použití vozů na zahraničních železnicích požadovaly dráhy vozidla schopná jet rychlostí alespoň 230 kilometrů v hodině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám