Hlavní obsah

V německém regionu se chytla místní měna - chiemgauer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školní projekt, který vymyslel učitel na střední škole, aby žákům demonstroval, jak funguje oběh měny, se během osmi let proměnil v jednu z nejúspěšnější alternativních měn na světě, informuje britský deník Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Chiemgauery se vydávají jako bankovky. Nejmenší je jedna, nejvyšší 50.

Článek

Lidé v části Bavorska v okolí města Prien am Chiemsee jihovýchodně od Mnichova mají v peněženkách chiemgauery, nakupují za ně u místních obchodníků, mohou je měnit za eura, nebo v této měně získat kreditní kartu u místních záložen.

Lidé ji berou jako lepší alternativu pro euro. Soudí, že tak víc podporují místní obchod a peníze zůstávají v regionu a nemizí ve velkých řetězcích či bankách.

Utratit, nespořit

Měnu založil před osmi lety Christian Gelleri, který chtěl skupině 16letých studentů ukázat, jak funguje finanční systém. Vymysleli chiemgauery a demonstrovali na nich finanční toky. Měnu šlo získat v kurzu jedna ku jedné k euru. Je v hodnotách jedna až 50. První rok ji využívalo 130 lidí a jen několik obchodů. V roce 2008 byl obrat tři milióny, měnu přijímá na 600 obchodníků a využívá ji 2500 lidí. Stala se tak nejúspěšnějším alternativním platidlem.

Jde pouze o regionální platidlo, které má podpořit regionální obchodníky. Chiemgauery nejde spořit a jsou určeny k tomu, aby se utrácely. Platnost měny je tři měsíce, lze ji prodloužit, ovšem za cenu dvouprocentní ztráty a prodloužení lze maximálně sedmkrát.

„Chiemgauer se dá používat ve všech typech obchodů. Od kadeřníka až po pekařství. Stačí, když se zaregistrujete a jdete do banky si vyměnit eura za chiemgauery,“ řekla Angela Hambergerová z vesnice Trostberg.

Foto: Profimedia.cz

Chiemgauery se vydávají jako bankovky. Nejmenší je jedna, nejvyšší 50.

„Cílem je propagovat regionální výrobce, kteří méně zatěžují životní prostředí. Je to ekonomičtější a ekologičtější, mít více prodejců v ulici než jeden velký hypermarket,“ řekl Martin-Christoph Ziethe, který oběh měny spravuje.

Do projektu se zapojily i místní záložny, které dokonce vydávají k měně kreditní karty, chiemgauery lze směnit i v místních pobočkách velkých bank.

Foto: Profimedia.cz

Region v okolí jezera Chiemsee. Podle Chiemgauerských Alp se měna jmenuje.

Poplatky jdou na dobročinnost

Obchodníci musí za registraci do systému platit 100 eur a měsíčně odvádět pět až deset euro, podle výše obratu. Z peněz se platí provoz systému, 60 procent vybrané částky jde na charitativní projekty. Na dobročinnost šlo už 100 000 eur.

Kurz měny k euru je fixní. Když lidé mění chiemgauery zpět na eura, zaplatí pět procent z transakce na poplatku.

List Guardian připomíná, že ve Velké Británii byly v minulosti pokusy zavést podobný projekt, ale zkrachovaly. Většinou proto, že měny, ať už se jmenovaly lewes, totnes nebo brixtonské libry odmítali přijímat obchodníci. Argumentovali tím, že v ní nemohou platit svým dodavatelům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám