Hlavní obsah

Česko s USA spouštějí širší jadernou spolupráci

Právo, Jiří Roškot
Praha

Česko a USA uspořádají v říjnu v Praze seminář k jaderné bezpečnosti, jehož se zučastní i další země střední Evropy. V úterý to v Praze oznámil náměstek amerického ministra energetiky Daniel Poneman.

Foto: Profimedia.cz

Náměstek amerického ministra energetiky Daniel Poneman

Článek

"Jsou to plody naší dlouhodobé spolupráce, kterou nyní povyšujeme na novou úroveň," řekl Poneman po jednání na ministerstvu průmyslu a obchodu, ministerstvu zahraničí, a také na Státním  úřadu pro jadernou bezpečnost.

Společně s velvyslancem USA Normanem Eisenem oznámili spolupráci v dalších čtyřech oblastech zaměřených na bezprostřední posilování jaderné bezpečnosti a minimalizace rizika šíření zneužitelných jaderných materiálů.

Jde o propojení výzkumu univerzitních pracovišť, spolupráci laboratoří na vývoji reaktorů 4. generace, výměnu informací a vzájemné stáže prvních pedagogů v oboru jaderné fyziky.

Základ spolupráce vytvořilo společné memorandum z loňského prosince, během červnové návštěvy ministra zahraničí Karla Schwarzenberga v Texasu navázaly spolupráci i vědecká pracoviště.

Temelín stranou

Podle Ponemana jde o spolupráci fakticky nezávislou na tendru pro dostavbu Temelína, v němž je jedním z uchazečů americký koncern Westinghouse.

Náměstek zdůraznil, že USA mají zájem na tom, aby Česko bylo v oblasti vedoucí zemí v prosazování jaderné bezpečnosti a nešíření, a připomněl vysokou prestiž, kterou měli čeští experti a vládní jaderná politika už za Clintonovy administrativy  v 90. letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám