Hlavní obsah

Nečas chce nový ekotendr, počítá s desetimiliardovými úsporami

Novinky, pit
Praha

Premiér Petr Nečas (ODS) by rád, aby se tendr na odstranění ekologických zátěží rozdělil na více částí, o něž by pak soutěžily jednotlivé firmy. Nepochybně by tak vznikl tlak na snížení ceny, čímž by stát ušetřil až desítky miliard korun. Nečas to uvedl v neděli v diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Foto: Foto archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Já jsem vyjadřoval pochybnosti o zakázce dlouhodobě. Poté, co byly zveřejněny cenové nabídky, se mé pochybnosti prohloubily," nechal se slyšet Nečas.

Nečas se tak rozchází s názorem ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který považuje začlenění všech zakázek do jediného tendru za ideální řešení.

Nečas se v televizní diskuzi rovněž pozastavil nad některými Kalouskovými výroky, které ohodnotil jako nepřiměřené. Prý to ale chápe, i když to je pak ve finále hloupé a zbytečné plácání. "Člověk je někdy unavený, podrážděný," uvedl premiér s tím, že on to zná na vlastní kůži.

Pozor na tunel, varuje Transparency International

Ministerstvo financí před nedávnem zveřejnilo nabídky tří uchazečů o zakázku. Nejlevnější nabídku podala firma Marius Pedersen Engineering, a to 56,8 miliardy korun. Další zájemce Geosan Group je ochoten odstranit staré ekologické zátěže za 57,8 miliardy korun a Environmental Services ze skupiny J za 65,5 miliardy korun. Vláda by měla o zakázce rozhodovat v říjnu.

Reálné odhady hovořily o rozmezí mezi 25 až 50 miliardami korun.

Kromě dalších politiků se k projektu staví kriticky i organizace Transparency International. Podle jejího ředitele Davida Ondráčky by se měl tendr zastavit a vítěze nevybírat, a to z důvodu naprosté nepřehlednosti a možného úniku v řádech až desítek miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám