Hlavní obsah

V potrubí fukušimského reaktoru se objevil hořlavý plyn

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Přítomnost hořlavého plynu byla zjištěna v potrubí jednoho z reaktorů v poškozené japonské jaderné elektrárně Fukušima. Informaci přinesla agentura AFP s odkazem na provozovatele elektrárny, společnost Tokyo Electric Power (TEPCO).

Článek

TEPCO zatím není schopna určit původ plynu. Přesto je podle ní nepravděpodobné, že by došlo k explozi v reaktoru. Zaměstnanci elektrárny započali se vstřikováním dusíku do reaktoru, aby se dostatečně snížila hladina kyslíku uvnitř a zabránilo se výbuchu.

„Není úplně jasné, kde se tu ten plyn vzal,“ sdělil mluvčí TEPCO. „Zvažujeme způsoby, jak se s tím vyrovnat,“ dodal. Podle něj se bude pokračovat v identifikaci tohoto hořlavého plynu. Zároveň s tím dojde k dalšímu vhánění dusíku kvůli eliminaci možného výbuchu.

Japonci jádro odmítají

Jaderná elektrárna Fukušima byla zasažena drtivým březnovým zemětřesením a následnou masivní vlnou cunami. Jednalo se o druhou nejhorší jadernou katastrofu po nehodě v ukrajinském Černobylu v roce 1986.

Desítky tisíc lidí musely být evakuovány z 20kilometrového pásu kolem elektrárny. Navíc se obavy z radioaktivity staly součástí každodenního života mnoha Japonců. V ostrovní zemi navíc sílí protesty proti dalšímu využívání jaderné energie. V současné době je v provozu pouze 11 z celkem 54 japonských reaktorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám