Hlavní obsah

Akciové trhy zažily nejhorší týden od roku 2008, propad postihl i Asii

• Aktualizováno
Novinky,

Asijské akcie se v pátek propadly. Následovaly vývoj na trzích v USA a Evropě, které zažily největší týdenní pokles od roku 2008. Ve čtvrtek evropské akcie ztratily kolem pěti procent, americký index Dow Jones 3,5 procenta. V pátek se ale sitauce nakonec stabilizovala, evropské akcie dokonce o pár promile vzrostly.

Článek

V pátek jihokorejský index Kospi přišel o 5,7 procenta, tchajwanský se propadl o 3,6 procenta, japonský Nikkei o dvě a hongkongský Hang Seng 1,6 procenta o dvě.

Ztratily i komodity, zejména těžařské společnosti, protože panují obavy z návratu recese. ta by znamenala nižší poptávku po surovinách. Důlní společnost Rio Tinto přišla o 3,3 procenta, když se na burze v Londýně propadla o skoro jedenáct procent.

Skupina států G20 už oznámila, že je připravena podniknout kroky ke stabilizaci finančních trhů.

Poslední propad přišel poté, co v USA varovaly úřady před slabými výhledy ekonomiky. I světová banka a Mezinárodní měnový fond upozornily, že výhledy světové ekonomiky jsou chmurné a velký růst se čekat nedá.

Šéfka MMF Christine Lagardeová ve čtvrtek prohlásila, že světová ekonomika se dostala do „nebezpečného bodu“ a prezident Světové banky Robert Zoelick volil podobná slova, když řekl, že svět je v „nebezpečné zóně“.

Chmurné nálady umocňují přetrvávající problémy eurozóny, řeckou dluhovou krizi se nedaří zvládnout a situace v Itálii je horší než se čekalo.

Pomohou konkrétní kroky

Analytici tvrdí, že trhy čekají na konkrétní akce G20, které by vedly k uklidnění situace. „Dokud trhy neuvidí konkrétní akci, nebudou důvěřivější,“ uvedl Shane Oliver, který šéfuje oddělení investičních strategií ve skupiny AMP Capital.

V každém případě samotné vyjádření G20 napomohlo ve čtvrtek k závěrečnému lepšímu vývoji na amerických trzích a k pátečnímu zpevnění eura vůči dolaru o půl procenta, čímž se trochu eliminoval čtvrteční propad vůči dolaru o 0,8 procenta. Euro poprvé po šesti dnech posílilo i vůči jenu. Propadl se naopak jihokorejský won a indická rupie. Jižní Korea i Indie a Indonésie už řekly, že jsou připraveny intervenovat na pomoc svým měnám.

I evropské akcie v pátek po pádech malinko posílily v řádu od dvou do čtyř desetin procenta.

Skupina rychle se rozvíjejících států ze skupiny BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika) už nabídla, že půjčí Mezinárodnímu měnovému fondu a dalším institucím prostředky k stabilizaci finanční situace.

Výběr článků

Načítám