Hlavní obsah

ČNB ponechala úrokové sazby beze změny

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ponechala úrokové sazby beze změny. Uvedl to mluvčí ČNB Marek Petruš. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává od května 2010 na historickém minimu 0,75 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka

Článek

„Česká národní banka dnes nepřekvapila a ponechala hlavní úrokovou sazbu beze změny. Cokoliv jiného by bylo překvapením,“ sdělil analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank. Podle něj lze předpokládat, že hlasování ve prospěch ponechání úrokových sazeb beze změny bylo jednomyslné.

„Prognózy ekonomického růstu se nyní rychle snižují a je pravděpodobné, že růst Česka v příštím roce bude velmi slabý pod úrovní jednoho procenta,“ upozorňuje Brožka.

Podle analytika snížení sazeb při naplnění pesimistických prognóz nelze vyloučit, ovšem větší pozitivní impuls může české ekonomice dodat oslabování české koruny.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům nižší úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem levnější půjčky na bydlení.

Reklama

Výběr článků

Načítám