Hlavní obsah

Podle ekonomů je změna rozpočtu nutná

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záměr ministerstva financí přizpůsobit odhad ekonomického růstu, a tedy i příjmy a výdaje státu, se kterými počítá rozpočet na příští rok, reálné ekonomické situaci vítají všichni oslovení ekonomičtí analytici. Ministerstvo financí chce podle informací Práva zohlednit v rozpočtu na příští rok analýzu Mezinárodního měnového fondu, který snížil odhad hospodářského růstu země příští rok z 2,9 na 1,8 procenta. Rozpočet zatím počítá s růstem 2,5 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle ekonomů už nesmí ministerstvo financí opakovat situaci z roku 2009, kdy rozpočet byl postaven na čtyřprocentním růstu, ale reálně došlo k čtyřprocentnímu poklesu.

„Byl by to zatraceně dobrý krok,“ míní analytička Markéta Šichtařová z Next finance. Podle jejího názoru i nový odhad MMF je optimistický, protože příští rok světové ekonomice hrozí recese. Bylo by rozhodně obezřetné počítat s hospodářským růstem podstatně nižším, než z jakého zatím návrh státního rozpočtu vychází, řekla Právu. Růst 2,5 procenta je totiž fikce. Zhoršování ekonomické situace řady států jde navíc tak rychle, že není nač čekat, dodala.

Podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka je třeba změnit v návrhu rozpočtu nejen odhad tempa ekonomického růstu, ale podívat se i na strukturu rozpočtu.

Třeba podpořit stavebnictví, tvrdí odborník

Dvouprocentní tempo růstu spotřeby domácností, se kterým rozpočet počítá, je nereálné, pokud dojde ke zvýšení daně z přidané hodnoty. V příštím roce neporostou výrazně ani mzdy, upozornil Mertlík.

I když vláda sáhne k dalším škrtům, je to možné, protože i menší koláč lze jinak dělit. Podstatné je, upozorňuje Mertlík, aby škrty ještě více nepodlomily hospodářský růst, ale naopak aby se i za současné situace přidalo tam, kde to bude mít multiplikační efekt. To je například stavebnictví, kde je ale třeba sledovat, aby se státní investice především projevily v náboru pracovních sil, tedy ve snižování nezaměstnanosti.

Podle ekonoma Jana Mládka (ČSSD), je to správný krok, protože základem rozpočtu by měla být reálná, nikoli smyšlená čísla. Ministr financí by podle Mládka měl za této situace zapomenout na nápady se snižováním daňových příjmů a činnost ministerstva zaměřit na lepší výběr stávajících daní. Ty se totiž podle Mládka nedaří vybírat. Ministerstvo na důsledný a nekompromisní výběr daní tak trochu rezignovalo, a mělo by proto přitvrdit, míní Mládek.

Reklama

Výběr článků

Načítám