Hlavní obsah

Musíme být připraveni na nejhorší, myslí si portugalský premiér

Novinky, pit
Lisabon

Řecký bankrot by mohl mít katastrofální následky pro Portugalsko, které musí podniknout takové kroky, aby zmírnilo dopad této možnosti na svou ekonomiku. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na slova portugalského premiéra Pedra Passose Coelha.

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Portugalský premiér Pedro Passos Coelho (vlevo) a prezident Evropské unie Herman Van Rompuy

Článek

Portugalská vláda se snaží dokázat Evropské unii i Mezinárodnímu měnovému fondu, že vývoj v zemi je odlišný od situace v Řecku. Coelho v rozhovoru pro televizi RTP sdělil, že možnost bankrotu Řecka se nedá vyloučit.

„To by mohlo mít katastrofální důsledky pro Portugalsko, a to především v oblasti financování bank a ekonomiky,“ nastínil šéf středopravé vlády, ustanovené ve stejné době, kdy země začala čerpat pomoc z mezinárodních záchranného úvěru.

Portugalsko je třetí zemí eurozóny, která musela po Řecku a Irsku požádat o finanční injekci ve výši 78 miliard eur (asi 1,9 biliónu korun). Podle názoru některých ekonomů by po řeckém bankrotu bylo právě Portugalsko tvrdě zasaženo „finanční nákazou“.

Srazit schodek, co to půjde

Podle Coelha je důležité, aby země plnila podmínky úvěru a snižovala rozpočtový deficit. To se děje na základě značného snižování výdajů a nárůstu daní, což však zemi tlačí do recese. Vláda si dala za cíl srazit rozpočtový deficit na letošních 5,9 procenta HDP z 9,1 procenta v roce 2010.

Jak Coelho uvedl, nesmí se již opakovat situace, kdy portugalský ostrov Madeira přiznal, že neuvedl správné údaje týkající se výšky jeho dluhu. To pak snižuje reputaci Portugalska na mezinárodní scéně.

Reklama

Výběr článků

Načítám