Hlavní obsah

Nemocnici v Novém Jičíně dostal do pronájmu podnikatel Chrenek

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Jičín

Na 20 let pronajme Moravskoslezský kraj jednu ze svých osmi nemocnic, Nemocnici v Novém Jičíně, společnosti Agel. Důvodem je velká zadluženost krajské nemocnice, pohledávky dosahující přibližně 270 miliónů korun „tlačí“ nemocnici ke dnu. Agel bude nemocnici provozovat od 1. ledna 2012, o pronájmu rozhodli ve středu moravskoslezští zastupitelé.

Článek

Agel, patřící podnikateli Tomáši Chrenkovi, vybrali krajští zastupitelé proto, že jeho dceřiná společnost Radioterapie provozuje společně s nemocnicí Komplexní onkologické centrum. Právě toto spojení ale nemocnici podle vedení kraje zadlužuje.

„Privátní subjekt díky nastaveným platbám od pojišťoven vydělává, zatímco nemocnice se dostává do ztrát,“ upozornil před časem hejtman Jaroslav Palas (ČSSD). Proti pronájmu od počátku ale například vystupoval hejtmanův stranický šéf, předseda ČSSD Bohumil Sobotka. A to proto, že odporuje stranickému programu.

Spíše prodej než pronájem

Středeční debata zastupitelů o záměru nemocnici pronajmout nebyla bouřlivá ani dlouhá. Jiří Veverka (ODS) mimo jiné upozornil na to, že se jedná o prodej. „Nedovedu si představit, že nemocnici vezme kraj za 20 let zpět, proto ji vlastně prodáváme za 270 miliónů korun,“ řekl s tím, že ODS formu pronájmu neodmítá, ale byla by spíše pro prodej nemocnice za výhodnějších podmínek a vyšší cenu.

Podle předsedkyně zdravotního výboru Aleny Krušinové (ČSSD) nikdo neví, co bude za 20 let. „A díky bohu, že se našel někdo, kdo zdravotní péči pro tamní obyvatele zajistí,“ připomněla.

Po zhruba 20minutové diskuzi si zastupitelé za ODS vzali čtvrthodinu na rozmyšlenou. Poté oznámili, že se při hlasování o pronájmu zdrží. Pro pronájem nemocnice v Novém Jičíně, která zaměstnává přes 800 lidí, nakonec hlasovalo 41 krajských zastupitelů, proti nebyl nikdo, 16 zastupitelů se zdrželo.

Reklama

Výběr článků

Načítám