Hlavní obsah

Agentura Moody’s snížila rating belgické KBC, matce ČSOB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Mezinárodní ratingová agentura Moody’s snížila hodnocení belgické bankovní a pojišťovací skupiny KBC - mimo jiné kvůli zrušení burzovního prodeje akcií dceřiné ČSOB. Agentura svůj krok vysvětlila hlavně zvýšenou nejistotou ohledně schopnosti KBC splatit včas státní pomoc, kterou dostala za finanční krize.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Článek

Rating dlouhodobých nadřízených dluhů a ratingy vkladů u KBC klesly o jeden stupeň na A1. Je to pět stupňů pod nejvyšší známkou Aaa.

KBC uzavřela s Evropskou komisí dohodu, která schvaluje sedm miliard eur (asi 174 miliard korun) státní pomoci pod podmínkou, že KBC prodá některé majetky. KBC pak ale tento plán se souhlasem komise pozměnila a zejména zrušila plánované uvedení akcií ČSOB na burzu i prodej akcií maďarské K Bank. Neúspěchem skončil plán prodeje divize privátního bankovnictví KBL.

KBC chtěla původně uvést na pražskou burzu 30 až 40 procent akcií ČSOB loni v dubnu či květnu. Termín pak postupně odkládala a v červenci akci zrušila. Za tímto krokem jsou podle KBC dopady některých změn v regulaci odvětví a obtíže s prodejem akcií maďarské K Bank.

KBC je jednou z předních evropských finančních skupin. Působí zejména v Belgii, zemích střední a východní Evropy a Rusku. Skupina zaměstnává zhruba 60 000 lidí a má asi 12 miliónů klientů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám