Hlavní obsah

Jednání tripartity skončilo opět neúspěchem

Praha

Vláda v úterý nepřesvědčila odbory a zaměstnavatele o jí navrhované podobě státního rozpočtu pro příští rok. Po večerním mimořádném jednání tripartity to novinářům řekli zástupci jednotlivých stran. Vyřešen podle nich stále není požadavek na dodatečných 8,8 miliardy Kč pro Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil (vpravo) s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem (TOP 09)

Článek

Kabinet bude o rozpočtu definitivně jednat ve středu, Sněmovně jej musí odevzdat do konce měsíce.

"Slibujeme si věci, které nejsou pravda... Zdá se nám, že tady není politická vůle k tomu, aby se našly rozumné kroky, které uspokojí nejen tripartitu, ale i naše občany," řekl po jednání novinářům viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Pavel Juříček. Vláda podle něj občanům škrtá, jí samé se prý ale příliš ve vlastních penězích škrtat nechce. Zaměstnavatelé by podle něj ocenili především konkrétní návrhy.

Návrh státního rozpočtu kritizují jak odbory, tak zaměstnavatelé. Argumentují například, že počítá s nereálným růstem ekonomiky ve výši 2,5 procenta. To se podle nich nenaplní. Vláda se tak například podle zaměstnavatelů vystavuje tomu, že bude muset ve schváleném rozpočtu příští rok škrtat na výdajové straně více, než počítá nyní.

Zavadil: vládní reformy zhorší kondici hospodářství

Předseda Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil proto za jediné pozitivum úterní schůzky pokládá fakt, že i vláda uznala, že hospodářský růst v příštím roce může být nižší než 2,5 procenta. "I pan ministr financí (Miroslav Kalousek) přiznal, že pravděpodobně bude muset dojít k určitým redukcím tohoto čísla," prohlásil Zavadil. Vládní reformy přitom podle něj ke zhoršení kondice hospodářství jen přispějí.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) nechtěl předjímat, jak vláda ve středu dnešní večerní jednání se sociálními partnery zohlední. Připomněl, že návrh rozpočtu vychází z červencové makroekonomické predikce. S vývojem ekonomické situace se vláda i tripartita k problematice vrátí. "Ale není možné z týdne na týden upravovat základní rámec rozpočtu," dodal.

Dnešní jednání bylo už druhým na stejné téma. Minulý týden se poté, co ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) postihla zdravotní indispozice, rozešlo bez výsledku kvůli nedostatečné účasti zástupců vlády.

Odbory i zaměstnavatelé kritizují i nízké proinvestiční zaměření rozpočtu, například menší výdaje pro Státní fond dopravní infrastruktury. Jak odbory, tak zaměstnavatelé minulý týden předložili vládě svá stanoviska. "Měla by jasně říct, co z toho našeho je ochotná brát, co si myslí, že u nás není úplně opodstatněné," uvedl Zavadil nedávno.

Návrh rozpočtu na příští rok připravený ministerstvem financí počítá se schodkem 105 miliard korun při příjmech 1,084 bilionu a výdajích 1,189 bilionu korun. Návrh zohledňuje zvýšení snížené sazby DPH v příštím roce z deseti na 14 procent a počítá s platností dalších reformních zákonů připravených koaliční vládou. Vláda musí podle zákona předložit návrhu rozpočtu Sněmovně do konce září.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám