Hlavní obsah

V Kyjevě se bouřili afghánští veteráni a oběti Černobylu, mají přijít o výhody

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Tisíce Ukrajinců, především veteráni války v Afghánistánu z let 1979 až 1989 a lidé zasažení černobylskou jadernou katastrofou v roce 1986, protestovaly v ukrajinské metropoli Kyjevě proti plánům vlády na snížení odškodného. Uvedl to server KyivPost.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Protesty v Kyjevě

Článek

Mnozí z protestujících se pokusili zaútočit na budovu místního parlamentu a vniknout dovnitř. Během toho se dostali do konfliktu s policejními složkami.

Ukrajina jakožto jedna z bývalých sovětských republik se pokouší o snížení rozpočtových výdajů, aby získala přístup k 15 miliardám dolarů z programu Mezinárodního měnového fondu. Jednotlivá úsporná opatření, jako například daňové a penzijní reformy, se však setkávají se silným odporem veřejnosti.

Ukrajinský parlament mimo jiné zvažuje návrh zákona, který by umožnil vládě snížit finanční odškodné a další výhody afghánským válečným veteránům a záchranářům, kteří zasahovali v místě černobylské jaderné havárie.

„Pro mě nejsou tyto platby až tak rozhodující, ale některým mým přátelům pomáhají přežít,“ uvedl afghánský válečný veterán jménem Pavel.

Reklama

Výběr článků

Načítám