Hlavní obsah

Španělsko udělalo kus práce, ale stále je co zlepšovat, míní prezident ECB

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Finanční situace Španělska zaznamenala značné zlepšení, přesto musí zainteresované osoby zůstat ve střehu. Uvedl to prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet pro tamní list Expansión.

Článek

„Španělsko se musí i nadále soustředit na důrazné zavádění nových strukturálních reforem s cílem dosáhnout co největšího možného potencionálního růstu, zvýšení produktivity a tím i obnovení důvěry investorů,“ nechal se slyšet Trichet.

Španělsko intenzivně zavádí různá úsporná opatření, aby se vyhnulo záchraně ze strany Evropské unie či Mezinárodního měnového fondu. O tuto pomoc již musely požádat Řecko, Portugalsko a Irsko.

Madrid mimo jiné provedl reformy v oblasti pracovního trhu, kde je nyní možné snáze najímat a propouštět zaměstnance. Stejně tak došlo k omezení nadměrného růstu mezd ve snaze zvýšit konkurenceschopnost a produktivitu. Vláda svou pozornost zaměřila i na křehký bankovní sektor.

Španělská vláda si dala závazek letos srazit rozpočtový schodek na šest procent HDP, loni dosahoval 9,2 procenta. Cílem nejrůznějších úsporných opatření je dosáhnout v roce 2013 schodku ve výši tří procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám