Hlavní obsah

MMF značně snížil odhad růstu české ekonomiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Mezinárodní měnový fond (MMF) v úterý výrazně snížil odhad růstu české ekonomiky. Dosud kalkuloval s údajem 2,9 procenta pro rok 2012, nyní je to jen 1,8 procenta.

Foto: Mick Tsikas, Reuters

Článek

Letošní rok bude naopak oproti původní předpovědi trochu příznivější, místo dosavadních 1,7 procenta fond české ekonomice předpovídá růst o dvě procenta.

Lépe, než měnový fond předpokládal, by se měla vyvíjet nezaměstnanost. Její míra podle MMF letos v průměru dosáhne 6,7 procenta, zatímco dosud ji fond odhadoval na 7,1 procenta. Příští rok se sníží na 6,6 procenta; dosud fond počítal s nezaměstnaností 6,9 procenta.

Odhady měnového fondu se tak liší od těch, které v červenci zveřejnilo ministerstvo financí. ty je tehdy vylepšilo. Podle jeho odborníků by česká ekonomika měla v tomto i příštím roce růst o 2,5 procenta. [celá zpráva]

Méně poroste i globální ekonomika

MMF taktéž snížil odhad růstu světové ekonomiky pro letošní i příští rok na čtyři procenta. Dosavadní odhady byly 4,3 procenta pro letošek a 4,5 procenta pro rok 1012.

Reklama

Výběr článků

Načítám