Hlavní obsah

Další rána pro eurozónu, Itálii byl snížen rating

New York

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Itálie o jeden stupeň na známku A. Hlavním důvodem je horší výhled ekonomiky, ale také nejistota na politické scéně, uvedla agentura Reuters. Krok nejvýznamnější ratingové agentury světa je pro trh velmi překvapivý.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Standard & Poor´s

Článek

„Předpokládáme, že dosavadní pokles tempa hospodářského růstu Itálie vládě ztíží plnění aktualizovaných fiskálních cílů. Navíc podle našeho názoru váhavá odpověď italské vlády na současné napětí na finančních trzích naznačuje, že politická nejistota ohledně způsobů, jak ekonomické problémy Itálie řešit, přetrvá i do budoucna,“ píše S.

Snížení ratingu Itálie zhoršuje další vyhlídky eurozóny, která se potýká s vleklou dluhovou krizí a řeší, zda znovu pomoci Řecku.

Další snížení možné

Agentura navíc uvedla, že výhled ratingu zůstává negativní, což znamená, že k dalšímu snížení ratingu může ještě sáhnout. Výhled růstu italské ekonomiky se podle agentury zhoršuje a S nepředpokládá, že by na to vláda premiéra Silvia Berlusconiho dokázala adekvátně reagovat.

Itálie je pod sílícím tlakem, aby rychleji snižovala dluh, který se nyní pohybuje kolem 1,9 biliónu eur (asi 46,8 biliónu korun). Vláda tak byla nucena prosadit program úsporných opatření za 59,8 miliardy eur (asi 1,47 biliónu korun), který už minulý týden schválil parlament. Do roku 2013 Itálie slibuje vyrovnaný rozpočet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám