Hlavní obsah

V Číně zavřeli továrnu na solární panely, znečišťovala okolí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šanghaj

Čínské úřady nařídily dočasně uzavřít továrnu na výrobu solárních panelů, která podle místních obyvatel znečišťuje vodní toky a ovzduší ve východočínské provincii Če-ťiang. Informovala o tom agentura AP s odkazem na zástupce místní správy. Proti továrně v uplynulých dnech demonstrovaly stovky lidí.

Foto: Stringer/China, Reuters

Protesty před čínskou továrnou

Článek

Do protestních akcí se od čtvrtka zapojilo nejméně 500 vesničanů, kteří napadli objekt továrny, převrátili několik vozidel a zničili kanceláře firmy. Obyvatelé vesnice se mimo jiné domáhali vysvětlení, proč v nedaleké řece uhynulo množství ryb. Tvrdili také, že průmyslové znečištění stojí za minimálně 31 případy rakoviny u obyvatel pobřežní oblasti.

Policie zatkla nejméně 20 lidí kvůli podezření z krádeží a vandalství při demonstracích. Zadržela také člověka podezřelého z toho, že na internetu šířil zprávy o počtu lidí z pobřežní oblasti trpících rakovinou.

Radnice města Chaj-ning podle agentury AP uvedla, že úřady továrně Solar Co. nařídily zastavit výrobu a zkontrolovat výrobní postupy včetně emisí plynů a vody. Rozbory prý ukázaly, že továrna vypouštěla nadměrné množství fluoridů, které jsou ve velkých dávkách jedovaté.

Firma, která podnik provozuje, se za způsobené problémy omluvila a slíbila, že okolí vyčistí.

Reklama

Výběr článků

Načítám