Hlavní obsah

Ministerstvo financí ustupuje, stravenky možná zůstanou

• Aktualizováno

Daňové zvýhodnění stravenek zřejmě zůstane. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) totiž v neděli pro Právo připustil, že ministři za ODS a Věci veřejné ho ve vládě mohou přehlasovat a zamezit plánovanému zrušení daňové výhody.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Nepřipadá v úvahu, že bych se se zachováním daňové výhody pro stravenky smířil. Budu trvat na tom, že nemají být zvýhodněny, protože podle programového prohlášení vlády je rušení výjimek závazné. Když mě ale ODS a VV přehlasují, tak kvůli tomu nespadne pod stůl daňová reforma,“ řekl Kalousek Právu.

Podle ministra by se debata o daňové reformě neměla redukovat na diskusi o stravenkách. „To je blbost, detail. Daňová reforma se nerovná stravenky, ale to vůbec neznamená, že bych souhlasil s tím, že stravenky zůstanou zvýhodněny,“ uvedl.

"Já i pan ministr jsme realisté," řekl první náměstek ministra financí Ladislav Minčič České televizi s tím, že je si vědom, že proti kroku jsou Věci veřejné i část ODS.

ODS bude ještě stravenky řešit

Podle místopředsedkyně občanských demokratů Miroslavy Němcové se její strana bude ještě problémem stravenek zabývat. [celá zpráva]

Proti zrušení výhod na stravenky jsou i odbory a také zaměstnavatelé.

Stravenky dostávají zaměstnanci, jejichž firma nemá jídelnu a oni si během pracovní doby musí zajistit jídlo sami. Jde s nimi nejen platit v restauracích ale i v některých obchodech nakupovat potraviny vyjma alkoholu.

Daňovou reformu, která kromě stravenek řeší i superhrubou mzdu nebo režijní jízdenky pro zaměstnance drah, by Sněmovna mohla projednávat už na zářijové schůzi, která začíná v úterý. Zatím ale na programu není. Němcová a místopředsedkyně VV Karolína Peake se ale shodly, že reforma by se na program dostat mohla. Právo navrhnout dotyčný bod na program schůze má každý poslanec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám