Hlavní obsah

Řecko do roka zbankrotuje, ale euro si ponechá, tvrdí ekonomové

Londýn

Zbankrotuje Řecko, nezbankrotuje? Opustí eurozónu, nebo zůstane? Ponechá si euro, nebo se vrátí k drachmě? Spousta otázek a stejně tolik odpovědí. Podle posledního průzkumu agentury Reuters mezi ekonomy se jihoevropská země dostane během roku do platební neschopnosti, eurozónu ale neopustí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pravděpodobnost bankrotu Řecka je podle průzkumu 65 procent. Polovina respondentů přitom předpokládá, že Řecko vyhlásí platební neschopnost během příštích 12 měsíců. Pravděpodobnost odchodu země z eurozóny však podle průzkumu činí pouze 20 procent.

V klíčových zemích eurozóny roste nespokojenost kvůli neschopnosti Řecka plnit rozpočtové cíle, ke kterým se Atény zavázaly v rámci mezinárodní finanční pomoci. To zvyšuje obavy finančních trhů z bankrotu země či dokonce z jejího vystoupení z eurozóny, připomněla agentura Reuters.

Snižování mezd, zvyšování daní

Výměnou za mezinárodní finanční pomoc musí totiž Řecko plnit řadu podmínek, zejména privatizovat státní firmy a zavádět úsporná opatření s cílem snížit zadlužení. Tato opatření zahrnují například snižování mezd ve státním sektoru a penzí či zvyšování daní, což má negativní dopad na ekonomickou aktivitu.

Ministři financí Evropské unie od pátku do soboty v jihopolské Vratislavi hledají cestu z dluhové krize a jednají o záchraně eura. Jejich schůzky se účastní také americký ministr financí Timothy Geithner.

Reklama

Výběr článků

Načítám