Hlavní obsah

Gazprom podepsal dohodu na stavbu plynovodu South Stream

– Soči
Novinky, pit

Ruský plynárenský gigant Gazprom podepsal dohodu se třemi západoevropskými společnostmi Eni, EdF a Wintershall ohledně výstavby nového plynovodu South Stream, kterým má proudit plyn do jižní a střední Evropy po dně Černého moře. Informoval o tom server BBC.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Rusko považuje projekt South Stream za prestižní záležitost. Podpisu smlouvy se proto účastnil i premiér Vladimir Putin.

Článek

Největším akcionářem bude Gazprom s podílem 50 procent, italská Eni má 20procentní podíl, francouzská EdF a německá Wintershall pak 15 procent.

Nový plynovod má začínat na jihu Ruska a po dně Černého moře vést do Bulharska, Srbska, Maďarska, Slovinska, Rakouska a Itálie. Odbočka by pak měla zabíhat do Chorvatska, Makedonie, Řecka a Turecka.

S výstavbou se počítá od roku 2012 a první plyn by měl potrubím proudit v roce 2015. Náklady na celou stavbu se odhadují mezi 15,5 až 25 miliard eur (asi 380 až 612,5 miliardy korun).

Konkurent na obzoru

South Stream má však vážného konkurenta, kterým je projekt Nabucco, podporovaný Evropskou unií. Jím se má přivádět zemní plyn z oblasti Kaspického moře do Evropy mimo ruské území, což má snížit závislost právě na ruském dodavateli.

Nejnovější výsledky nicméně ukázaly, že evropská poptávka po ruském plynu značně stoupla. V porovnání s předchozím čtvrtletím až o 40 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám