Hlavní obsah

Geithner tlačí na Evropu ohledně navýšení záchranného fondu

Vratislav

Americký ministr financí Timothy Geithner na neformální schůzce ve Vratislavi, jejímž hlavním tématem je dluhová krize v eurozóně, tlačil své evropské kolegy k tomu, aby zvýšili objem Evropského fondu finanční stability (EFSF). Ten v současnosti tvoří 440 miliard eur (asi 10,8 biliónu korun). Tvrdí to zdroje agentury Reuters.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký ministr financí Timothy Geithner

Článek

Některá média v minulých dnech naznačovala, že právě toto bude Geithner chtít, i když americká strana to před Geithnerovým odletem do Polska popírala.

Geithner se ale podle zdrojů nezmínil o záchranném programu TALF (Term Asset-backed Securities Loan Facility), který v roce 2008 zavedli Američané jako nástroj k řešení své vlastní krize. Některé zdroje upozorňovaly, že program TALF by mohl sloužit jako model pro Evropu, respektive pro její záchranný fond EFSF.

Klíčová je výměna řeckých dluhopisů

Schůzka ve Vratislavi už se stačila dotknout i plánované výměny řeckých dluhopisů, což je klíčová podmínka pro zavedení druhého záchranného úvěru pro Řecko. Z dosavadních jednání vyplývá, že by asi nebyl problém, kdyby s plánem souhlasilo méně než 90 procent soukromých investorů. Tuto podmínku si stanovilo Řecko.

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos své kolegy už dříve požádal, aby mu dali do 9. září vědět, jak velký podíl jejich bank s plánem výměny dluhopisů souhlasí. Pokud by zájem nebyl dostatečný, Řekové chtěli od záměru odstoupit. Informované zdroje ale už v červenci naznačily, že vlády eurozóny by možná rozdíl doplatily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám