Hlavní obsah

Řecko drtí rekordní nezaměstnanost, a bude ještě hůř

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Nezaměstnanost v Řecku dosáhla v letošním druhém čtvrtletí rekordní výše 16,3 procenta, což je meziroční nárůst o 4,5 procenta. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje tamního statistického úřadu ELSTAT. V prvním čtvrtletí činila nezaměstnanost 15,9 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Důvodem je úsporný program zaměřený na snížení rozpočtového deficitu, který prohloubil recesi v této jihoevropské zemi a ještě snížil počet pracovních míst. Řecká vláda v letošním roce počítá s poklesem hrubého domácího produktu o 5,3 procenta.

„Nejnovější údaje naznačují, že míra nezaměstnanosti ještě nedosáhla svého vrcholu,“ domnívá se ekonom Platon Monokroussos z EFG Eurobank.

V období od dubna do června se ocitlo bez práce 810 821 lidí, což představuje meziroční nárůst o 36,5 procenta. Počet zaměstnaných se pak mezičtvrtletně snížil o 0,9 procenta na 4 156 336 lidí.

V ohrožení už i živitelé rodin

Nejvíce nezaměstnanost dopadla na mladé Řeky, ve věkové skupině mezi 15 a 29 lety dosáhla 32,9 procenta. „Zhoršení na trhu práce se negativně podepisuje nejen již na klasicky ohrožených skupinách, jako jsou ženy a mladí lidé, ale i na mužských dospělých ve věku 30 až 65 let, kteří jsou živitelé rodin,“ nastínil ekonom Nikos Magginas z řecké Národní banky.

Průměrná míra nezaměstnanosti v eurozóně byla v červnu podle informací statistického úřadu Eurostat deset procent. V Česku činila nezaměstnanost za srpen 8,2 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám