Hlavní obsah

Řecko svůj dluh nemůže splatit, míní argentinský ekonom

Buenos Aires

Mario Blejer, který byl prezidentem argentinské centrální banky po ekonomické krizi v roce 2001, si myslí, že by Řecko mělo přestat splácet svůj dluh, aby zastavilo zhoršování stavu své ekonomiky. Třiašedesátiletý ekonom to řekl agentuře Bloomberg.

Článek

„Ten dluh nelze splatit,“ uvedl Blejer, který v letech 2003 až 2008 působil jako poradce guvernéra Bank of England, a dodal, že by Řecko mělo přestat plnit své závazky.

Záchranné programy Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu podle Blejera brzdí hospodářský růst a napomáhají recesi. „To, co se děje, je zcela absurdní. Když předpokládáme, že ty země udělají vše, co je v programu, přistoupí ke všem úpravám a privatizacím, tak budou mít na konci roku 2012 vyšší poměr dluhu vůči HDP než letos," je přesvědčen Blejer, který vedle Řecka zmiňuje také Portugalsko a Irsko.

I když Blejer odmítá evropské záchranné programy, nestaví se za vystoupení z Řecka z eurozóny, protože by takový krok byl „příliš komplikovaný“.

Podobně se v rozhovoru pro agenturu Bloomberg vyjádřil i předseda slovenského parlamentu a lídr koaliční strany SaS Richard Sulík. Podle něj nemůže Řecko splatit svůj dluh ani za 50 let a lepší by bylo, kdyby vyhlásilo bankrot a opustilo eurozónu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám