Hlavní obsah

Analytici: Odchod šéfa ČEZu akcie společnosti neovlivní

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rezignace Martina Romana z čela energetického gigantu ČEZ by se neměla projevit na stabilitě akcií této společnosti obchodované na pražské burze. Novinky v této souvislosti oslovily některé analytiky. V 14:45 hodin byly akcie ČEZu v mínusu o 0,59 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Odstoupivší šéf ČEZu Martin Roman

Článek

„Trh na odstoupení Martina Romana reagoval oslabením po otevření asi o deset korun, tedy asi 1,3 procenta, poté ale své ztráty částečně umazal,“ uvedl analytik Václav Franče z Raiffeisenbank.

Podle něj nelze dlouhodobý negativní vliv na cenu akcií ČEZu očekávat, protože ve vedení společnosti bude kontinuita. „Pokud v následujících dnech budou akcie ČEZu oslabovat, pak to bude mít nejspíš na svědomí krize eurozóny,“ dodal Franče.

V podobném duchu se vyjádřil i analytik Ondřej Moravanský ze společnosti Cyrrus. Podle něj nečekanou změnu na takto významném postu investoři obvykle vnímají negativně, a to z důvodu obav o narušení kontinuity strategie společnosti, čemuž odpovídá i čtvrteční negativní reakce akcií ČEZu.

Beneš by měl kráčet ve stopách Romana

„Z dlouhodobého hlediska však tato konkrétní změna nebude znamenat větší změnu náhledu trhu na ČEZ, protože nový šéf Daniel Beneš má pověst člověka s podobnými názory jako dosavadní šéf Martin Roman, proto nelze čekat větší změny,“ domnívá se Moravanský s tím, že, Benešovým hlavním úkolem zůstává nadále především dostavba elektrárny Temelín.

Analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin je toho názoru, že trhy by mohly zareagovat lehce negativně, k propadu by podle něj však dojít rozhodně nemělo.

Obdobného mínění je i analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit. „Změna ve vedení firmy dává trhům jistý negativní signál. Důležité jsou však výsledky firmy a k propad akcií se z tohoto důvodu nedá očekávat.“

Reklama

Související články

Ředitel ČEZ Martin Roman ve funkci končí

Dlouholetý šéf elektrárenského gigantu ČEZ Martin Roman končí v čele společnosti. Během několika dnů či týdnů se přesune do čela dozorčí rady firmy. Mluvčí...

Martin Roman rezignoval na šéfa ČEZ

Generální ředitel energetického gigantu ČEZ Martin Roman definitivně skončil. Potvrdil to v ČT šéf poradců premiéra a předseda dozorčí rady ČEZ Martin Říman...

Výběr článků

Načítám