Hlavní obsah

Odsouzení ušetřili pražskému Dopravnímu podniku 10 miliónů korun

Novinky, pit
Praha

V roce 2010 odpracovali odsouzení k výkonu trestu obecně prospěšných prací v Dopravním podniku hl. m. Prahy (DPP) celkem 13 000 hodin. Od zahájení projektu v roce 2008 je tento objem ještě o 6000 hodin vyšší. Uvedla to mluvčí DPP Ilona Vysoudilová s tím, že finanční úspory činí 10 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pracovní příležitosti pro odsouzené souvisí se spoluprací DPP se střediskem Probační a mediační služby v Praze (PMS), která začala v polovině roku 2008.

„DPP poskytuje širokou nabídku vhodných prací a vysoký počet hodin pro výkon trestu obecně prospěšných prací, čímž je pro soudy i PMS určitou garancí vykonatelnosti ukládaných trestů obecně prospěšných prací a pro odsouzené možností okamžitého zahájení jejich výkonu trestu,“ sdělila Vysoudilová.

Podle mluvčí zase DPP ušetří finanční prostředky, které jsou s výkonem tohoto druhu prací spojené.

Obecně prospěšné práce (OPP)

Alternativní trest, který může soud uložit v rozsahu 50 až 400 hodin (u dospělých) a 50 až 200 hodin (u mladistvých) za trestný čin, na který zákon stanoví trest odnětí svobody, jehož horní hranice nepřevyšuje 5 let.

OPP je nutno odpracovat osobně, bezplatně, ve svém volném čase, nejpozději ve lhůtě jednoho roku od převzetí usnesení o konkrétním místě výkonu trestu. Jakmile je trest vykonán, či bylo od výkonu trestu OPP nebo jeho zbytku pravomocně upuštěno, hledí se na pachatele, kterému byl uložen, jako by nebyl odsouzen a soud zahladí odsouzení (provádí se výmaz z rejstříku trestů).

Vykonavatelé obecně prospěšných prací se na pozemcích ve vlastnictví DPP věnují zejména zajišťování úklidů metením a hrabáním, sběru odpadků či natírání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám