Hlavní obsah

Kalouskův úřad vydá dluhopisy pro občany na svatého Martina

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pilotní emisi státních dluhopisů pro občany vydá ministerstvo financí (MF) 11. listopadu. Objednávky bude přijímat od 3. října do 1. listopadu. Uvedl to mluvčí MF Ondřej Jakob s tím, že půjde o tři typy státních dluhopisů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Naším cílem je nabídnout občanům bezpečnou investici pro jejich úspory a zároveň neplatit úrokové výnosy ze státního dluhu pouze velkým finančním skupinám, ale právě i drobným investorům,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Podle Kalouska tak půjde o spojení hospodaření státu s výhodným spořením pro občany, „kteří se tak budou mít na pozoru před těmi politiky, kteří by kvůli populistickým slibům dovedli stát do platební neschopnosti“.

Podle náměstka ministra financí Jana Gregora má projekt přínos i kvůli rozšíření okruhu zdrojů pro financování státního dluhu. „V zahraničí je zcela běžné, že občané vlastní asi desetinu dluhu státu, to představuje náš dlouhodobý cíl,“ připomněl Gregor.

Vyzkoušíme, uvidíme

Lidé si budou moci pořídit tři typy spořících dluhopisů – jednoletý diskontovaný, pětiletý kupónový a pětiletý reinvestiční. Dluhopis bude mít hodnotu jedné koruny, minimální objednávka bude 1000 korun. Výnos jednoletého státního dluhopisu bude podle MF činit dvě procenta. U pětiletých dluhopisů by měl výnos přesáhnou tři procenta.

Podle ředitele odboru Řízení státního dluhu Petra Pavelka jde o pilotní emisi. „Plánujeme občanům prodat v této fázi spořicí dluhopisy ve jmenovité hodnotě do 10 miliard korun a tím zejména otestovat jejich zájem a odstranit případná slabá místa projektu,“ nastínil Pavelka.

Koupit dluhopisy budou moci zájemci na celkem 378 pobočkách ČSOB, České spořitelny a Komerční banky.

Reklama

Výběr článků

Načítám