Hlavní obsah

Evropa si s dluhovou krizí poradí, jsou přesvědčeny Spojené státy

Washington

Evropa má ekonomickou i finanční kapacitu k vyřešení prohlubující se dluhové krize. Uvedl to americký ministr financí Timothy Geithner. Dodal, že evropští politici pochopili, že musí zvýšit své úsilí v boji s krizí. Informovala o tom agentura Reuters.

Článek

„Jsou naprosto odhodláni a mají finanční i ekonomickou kapacitu k tomu, aby udělali vše, co je zapotřebí,“ řekl Geithner, který se v pátek zúčastní neformálního zasedání ministrů financí Evropské unie v Polsku.

Dá se předpokládat, že Geithner vyzve ministry k urychlení ratifikace změn v záchranném fondu eurozóny. Lídři eurozóny se v červenci dohodli, že záchranný fond bude mít možnost intervenovat na dluhopisových trzích. Nové pravomoci fondu ale musí schválit jednotlivé členské země, což se zatím nestalo.

Ve vzduchu je řecký bankrot

Na finančních trzích v posledních dnech panovaly obavy z řeckého bankrotu. Očekává se, že představitelé Řecka, Německa a Francie budou ve středu jednat o opatřeních k odvrácení možné platební neschopnosti Řecka.

Šéf Evropské komise José Barroso ve středu uvedl, že komise už brzy přijde s návrhy na možnosti zavedení eurobondů, tedy společných evropských dluhopisů. To přispělo k oživení na evropských akciových trzích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám