Hlavní obsah

Téměř polovina Čechů očekává rozpad eurozóny

– Praha
Novinky, pit

Celkem 84 procent obyvatel České republiky je toho názoru, že podobné problémy, jako má v současnosti Řecko, hrozí i dalším státům Evropské unie. Dalších 46 procent se domnívá, že eurozóna se v důsledku současné situace rozpadne. Vyplývá to z výzkumu společnosti Médea Research, uskutečněného na přelomu letošního srpna a září.

Foto: Str, Reuters

Lucemburský premiér a šéf ministrů financí eurozóny Jean-Claude Juncker

Článek

Pokud jde o časový horizont, tak 22 procent se domnívá, že eurozóna skončí nejpozději do pěti let. Naopak v přetrvání společenství států platících eurem věří 31 procent lidí.

Významná část české populace také sdílí názor, že Řecko je zodpovědné za své dluhy a mělo by je zaplatit: 43 procent Čechů se staví negativně k restrukturalizaci řeckého dluhu, tedy k částečnému odpuštění nebo prodloužení splatnosti.

Zároveň se ale Češi obávají i vlivu dluhové krize na dění v Česku. Dvě třetiny osob starších 18 let mají strach z negativních dopadů zadlužených států EU na jejich soukromý život.

Mezi veřejností pak panuje nedůvěra ohledně schopnosti české vlády tyto problémy efektivně řešit – v účinnost vládních opatření proti opakování řeckého scénáře v Česku věří pouze 21 procent osob.

Anketa

Myslíte si, že se rozpadne eurozóna?
Ano, v horizontu 1 až 2 let
15,5 %
Ano, do pěti let
59,9 %
Ano, ale později
6,1 %
Ne
16,6 %
Nevím
1,9 %
Celkem hlasovalo 1224 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám