Hlavní obsah

Bankomaty vydají tisícovku i ve dvoustovkách, uvažují o novince banky

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Nová ryba v tuzemských bankovních vodách, Air Bank, nabízí možnost výběru hotovosti z bankomatu v takových bankovkách, jaké si dotyčný vybere. Banka své služby rozběhne počátkem listopadu. Ostatní banky, na českém trhu zavedenější se ihned ozvaly, že o podobné službě také uvažují.

Foto: Profimedia.cz

Bankomaty si nyní samy určí, v jakých bankovkách vám zvolenou sumu vydají.

Článek

„Na dotykové obrazovce si můžete jednoduše vybrat, které konkrétní bankovky chcete,“ uvádí nová banka. Není tak například problém vybrat si 5000 korun v osmi pětistovkách a pěti dvoustovkách. Vyšší částky tak mohou lidé dostat rovnou rozměněné, pokud se jim vysoká bankovka nehodí.

„Naťukáte, vyberete, odnesete,“ připomíná Air Bank s tím, že možnost vybrat si bankovky podle vlastního přání bude dostupná pro všechny majitele platebních karet, nikoli tedy pouze pro klienty banky. Nicméně bankomaty nebudou vydávat, podobně jako u konkurence, stokoruny a pětitisícovky.

Někdo tuto službu chystá, někdo ne

Ostatní banky tuto službu zatím nenabízejí, ačkoli některé tuto službu zvažují. To je příklad i České spořitelny, finanční instituce s největším počtem klientů na tuzemském trhu.

„V tuto chvíli si klient nemůže zvolit nominální hodnotu bankovek, které mu bankomat vydá. V našich bankomatech máme k dispozici bankovky v hodnotě 200 Kč, 1000 Kč a 2000 Kč,“ připomněla pro Novinky Klára Pačesová z tiskového oddělení České spořitelny.

Hodnoty nominálů v bankomatech se odvíjejí podle toho, kolik klienti průměrně vybírají. Principem výdeje je vyplacení požadované částky co možná nejnižším počtem bankovek. „Zvažujeme však i možnost změny na jiný způsob volby skladby vyplácené hotovosti,“ doplnila Pačesová.

O nové službě přemýšlí i UniCredit Bank či GE Money Bank. „Chtěli bychom tuto službu také nabízet, a to nejpozději do konce letošního roku,“ uvedl pro Novinky mluvčí UniCredit Bank Tomáš Pavlík.

„Možnost nasadit novou funkcionalitu, která umožní klientům GE Money Bank ovlivnit skladbu hotovosti při výběru z bankomatu, nyní zvažujeme. V současnosti naše bankomaty vydávají bankovky o nominální hodnotě 200, 1000 a 2000 Kč," sdělila Novinkám Hana Miencilová z GE Money Bank.

Naopak například Raiffeisenbank tuto službu nechystá. „Neuvažujeme o tom, pokud chce dotyčný menší bankovky, může si místo 2000 korun vybrat 1800, čímž menší bankovky dostane,“ uvedl pro Novinky mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

Ziskovost za tři roky

Air Bank zahájí ostrý provoz od 1. listopadu a během prvního roku by ráda získala 70 000 klientů, za pět let by to mělo být již 250 000 klientů. Ziskovou by se měla stát ve třetím roce svého působení.

Od začátku září se Air Bank stala novým, třicátým osmým členem České bankovní asociace. „O členství jsme začali jednat v červnu, po získání bankovní licence. Členem jsme se stali po necelých třech měsících,“ sdělil serveru bankovnipoplatky.com mluvčí banky Rostislav Kocman.

Reklama

Výběr článků

Načítám