Hlavní obsah

Prezident Klaus považuje obnovu lázní Kyselka za nereálnou

Právo, Rudolf Voleman
Karlovy Vary

Za nereálnou považuje prezident Václav Klaus obnovu někdejších lázní v Kyselce na Karlovarsku, které v úterý v rámci své třídenní návštěvy Karlovarského kraje osobně navštívil. Desítky demonstrantů, kteří jej před zdevastovanými budovami lázní přivítali s transparenty v ruce, tak u něj pochopení nenašli.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Prezident Václav Klaus s manželkou Livií a karlovarským hejtmanem Josefem Novotným (ČSSD) při prohlídce někdejších lázní v Kyselce

Článek

Emocemi nabitá atmosféra skončila v Kyselce nakonec nadávkami a fyzickým incidentem, už ale po Klausově odjezdu. [celá zpráva]

„Nejsem památkář, ale buďme spravedliví, při vší úctě k lázním Kyselka, nejedná se o zase tak kdovíjakou památku. Karlštejn to není,“ uvedl Klaus. „Je evidentní, že lázně se zde obnovit už nepodaří,“ dodal, když si prohlížel zdevastované objekty někdejších věhlasných lázní v Kyselce. „Je třeba zvolit kompromis a část historicky cenných objektů se pokusit zachránit, které by mohly dál sloužit nějakému účelu,“ uvedl Klaus.

S tím v diskuzi nesouhlasil prezident Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví v ČR Pavel Ries, který se snaží již několik let zachránit lázeňský areál jako celek. „Za záchranu lázní se podepsalo 14 lidí v petici. Stojí za námi celý svět,“ uvedl Ries, podle kterého může za současný tristní stav lázní stát, který nevymáhal ochranu památky po jejích vlastnících.

Podle Klause ale nelze očekávat, že by stát někdejší lázně Kyselka vyvlastnil a začal zachraňovat. „Petice není nic jiného než manipulace, to na mě nehrajte. Zastupujete jen malou část společnosti,“ odmítl Klaus představy Riese.

„To snad nemyslíte vážně,“ podivoval se Klaus nad transparentem s nápisem: „Pane prezidente, pomozte nám.“ Ries byl postojem Klause překvapený. „Prezident vmetl do tváře všem lidem, kteří podepsali petici, že oni jsou těmi, kteří mohou za stav Kyselky,“ komentoval Ries.

Generální ředitel Karlovarských minerálních vod Alessandro Pasquale prezidentu Klausovi při návštěvě představil projekt, podle kterého by bylo možné část objektů lázní zachránit. „Práce na projektu finišují,“ uvedl Pasquale, podle kterého by v zachráněných objektech mělo vzniknout podnikové muzeum, hotel, bytový dům a zbytek sloužit pro průmyslové potřeby. S realizací projektu chtějí Karlovarské minerální vody začít co nejdříve po vyřízení všech administrativních předpokladů.

Náklady očekává Pasquale ve výši 400 miliónů korun, přičemž až 40 procent by chtěla společnost získat z dotačních prostředků ministerstva kultury. V místě objektů, které nemají být zachráněny, má vzniknout veřejně přístupný park. Celý areál nechce Pasquale zachraňovat, protože by pro něj podle něj nebylo využití. „Za dvacet let by proto dopadly stejně, jako nyní, takže by se jednalo o vyhazování veřejných finančních prostředků,“ uzavřel Pasquale.

Návštěva prezidenta Klause skončila nakonec incidentem mezi Pasqualem a viceprezidentem zmiňované asociace Martinem Kadrmanem. Když už byl Klaus na cestě z Kyselky, nazval Kadrman Pasqualeho dobytkem, za což dostal od temperamentního italského šéfa stáčírny facku. Kadrman hodlá podat kvůli tomu na Pasquala trestní oznámení. Karlovarské minerální vody se hodlají bránit kvůli sprostým nadávkám podobně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám